Technisch lezen cursus

Bij technisch leren lezen gaat het erom dat de hersenen letters vlot kunnen koppelen aan klanken. Dit levert letterkennis op. Na het leren van de letters komt het combineren van letters tot woorden en nog later tot hele zinnen. Eerst wordt er geoefend met eenlettergrepige woorden. Dat wordt geleidelijk aan uitgebreid naar meerlettergrepige woorden. Spellen is in feite het omgekeerde van technisch lezen. Hierbij moet een klank worden omgezet in een letter.

Plezier in lezen, dat is van belang!

Op school wordt technisch lezen vaak getoetst met de drie minuten toets (DMT). Wanneer het technisch lezen bij een kind stokt is dat zeer frustrerend. Deze frustratie is elke dag merkbaar omdat er zeer veel gelezen wordt op school. Het kan zelf zo zijn dat wanneer het leesproces klassikaal gezien stokt er orde problemen ontstaan. De vakken geschiedenis, aardrijkskunde en meer zaakvakken zijn gewoon niet leuk als je niet vlot kan lezen. Leesscores gaan significant omhoog als er wordt ingezet op technisch lezen. Een methode aanschaffen is een optie maar er zijn ook vele verschillende oefeningen die het leesonderwijs een enorme boost kunnen geven. Tijd en de juiste technieken zullen voor ontwikkeling zorgen. Alle leerlingen kunnen met de juiste aandacht leren lezen op het niveau wat bij hun past.

Snel lezen is prachtig maar goed lezen is nog mooier. 

Wat bieden wij aan:

Als leerkracht wil je niet handelingsverlegen zijn. Je wilt vele verschillende technieken in kunnen zetten. De Semko cursus zal er voor zorgen dat je praktische kennis opdoet die je direct in kunt zetten. Alle technieken ga je zelf ervaren. Je zal dan begrijpen wat de voor en nadelen zijn van elke techniek. Naast de praktische kennis krijg je ook tools om het leesplezier in je klas te vergroten.

Ook staan wij stil bij de vraag hoe wij de leesontwikkeling kunnen bevorderen door het inzetten van motoriek. Wat is de invloed van onze beide hersenhelften op het leren lezen? Hoe maken wij gebruik van het geheugen?  En hoe kunnen wij dit stimuleren? Wij geven praktische oefeningen die gelijk de volgende dag met de klas kunnen worden gedaan.

Er aan trekken is niet de manier

Belangrijk is leesplezier. Tijdens de cursus bieden we vele mogelijkheden aan om het leesplezier in de klas te vergroten. Wanneer kinderen graag lezen heeft dit zijn invloed op vele verschillende vakken. Denk aan begrijpend lezen, rekenen enzovoorts. Het doel is om het beste uit de kinderen te halen maar continu er aan trekken, huiswerk mee geven en extra instructietafel is zeker niet de manier. Zorg ervoor dat lezen leuk wordt gevonden. 

Voor wie

Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, leescoördinator, ouders en professionals die meer willen weten om het plezier in technisch lezen te stimuleren. 

Voor leerkrachten die:

  • verschillende technieken willen beheersen om het technisch lezen te verbeteren.
  • nieuwsgierig zijn naar de invloed van bewegen op het bevorderen van de leesontwikkeling.
  • leesplezier hoog in het vaandel hebben staan maar die tevens ook goede scores willen halen op de DMT.
  • willen voorkomen dat er handelingsplannen geschreven moeten worden. Dankzij deze cursus verschillende technieken in die gegarandeerd zorgen voor ontwikkeling.
  • willen dat lezen in de groep leuk wordt en waarbij iedereen ontwikkeling laat zien.

Er zijn twee bijeenkomsten

Onze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.
Tijdens beide bijeenkomsten krijgt u theorie en praktische technieken die u direct de volgende dag kunt gebruiken in uw lessen.
Aan het einde van elke bijeenkomst krijgt u een samenvatting van het geleerde.

Wat krijgt u:

  • Aan het einde van deze cursus bent u in staat om verschillende leestechnieken in te zetten in uw klas.
  • U hebt theoretische kennis opgedaan en u kan beargumenteren waarom u een techniek gebruikt.
  • U bent in staat om de techniek uit te leggen aan een collega.

Docenten:

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider.

Meindert Tjerkstra geeft verschillende cursussen en teamscholingen zoals meervoudige intelligentie en flitskaarten. Vooral taal, ICT en klasse/ onderwijsmanagement heeft zijn interesse. Meindert heeft ervaring in het onderwijs als leerkracht, intern begeleider en directeur.  

Meindert Tjerkstra en Annelies Brouwer zij geven samen de cursus technisch lezen
Meindert Tjerkstra en Annelies Brouwer

Waar en Wanneer:

Cursus. Locatie in Joure

Bijeenkomst 1: dinsdagmiddag 20 september 2022, 15.00 – 17.00 uur
Bijeenkomst 2: dinsdagmiddag 27 september 2022, 15.00 – 17.00 uur

Inschrijven kan tot 4 dagen voor de eerste bijeenkomst.

Studie-investering: 6 uren, dit is inclusief contacturen. 
Studieniveau: deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig.

Investering

Uw investering in deze training is € 175,- (Dit is inclusief BTW)
€ 25,- Materiaalkosten.

Aanmelden

Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus technisch lezen met plezier


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst

Certificering

Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.

Incompany

Deze cursus kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.