Leesplezier, dat is van belang

Leesplezier en het leren lezen zijn de belangrijkste doelen voor een basisschool. Het begint al bij de kleuters en in groep 3 gaat het helemaal los en is er veel aandacht voor het technisch lezen. Voor de meeste kinderen is dit een prachtige tijd waarin een nieuwe wereld voor hen opengaat.

Snel lezen is mooi, maar goed lezen is nog mooier.

Na het eerste half jaar van groep 3 zie je echter bij sommige leerlingen een kentering in de motivatie ontstaan. De gebruikte methode is niet meer nieuw, de routines zijn ingeslepen en de kinderen weten zelf heel goed of ze kunnen lezen of niet. Dit besef is niet voor ieder kind een feestje. Hetzelfde effect zie je wanneer een methode wordt aangeschaft voor groep 4 en oudere kinderen. Het is mooi dat deze er is, maar het plezier in technisch lezen is minstens zo belangrijk als het platte oefenen van woordrijen of het lezen van boekjes zonder betekenis.

Motivatie krijg je niet door dag in dag uit dezelfde werkvormen en boekjes aan te bieden. Soms moet je echt verder kijken dan wat normaal is. Leesplezier is namelijk van groot belang.

Leesplezier, dat is van belang.

Leesscores gaan significant omhoog als er wordt ingezet op technisch lezen. Er zijn vele verschillende oefeningen die het leesonderwijs een enorme boost kunnen geven. Tijd en de juiste technieken zullen voor ontwikkeling zorgen. Alle leerlingen kunnen met de juiste aandacht leren lezen op het niveau dat bij hen past.

Wat bieden wij aan:

In een middag van twee uur (of een ochtend) laten we leerkrachten zien en ervaren welke mogelijkheden er zijn om het leesonderwijs een positieve impuls te geven. We reiken vele verschillende werkvormen aan. De verscheidenheid van werkvormen zorgt ervoor dat er voor elke leerkracht/klas iets bruikbaars bij zit. Tijdens de scholing delen we een hand-out uit waarbij alle activiteiten die gebruikt kunnen worden uitgeschreven staan.

Daarnaast helpen we met het opzetten van een schema dat in iedere klas bruikbaar is. In dit schema staan verschillende werkvormen naar keuze in de tijd weggezet.

De scholing is plezierig en praktisch. Dit is geen duffe cursus met moeilijke theorie, maar een cursus waarbij leerkrachten direct handvatten krijgen om toe te passen in de klas.

Aan leerlingen trekken is niet de juiste aanpak. Met plezier lezen is veel belangrijker dan gedwongen moeten lezen.

Voor wie:

Deze scholing is bedoeld voor scholen die verschillende technieken willen inzetten om het technisch lezen te verbeteren, leerkrachten die leesplezier hoog in het vaandel hebben staan en scholen die willen dat lezen in de groep leuk wordt en waarbij iedereen ontwikkeling laat zien.

Deze scholing kan ook in combinatie met technisch lezen interventies.

Docent: 

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider en geeft teamscholingen.

Meindert Tjerkstra is specialist Taal. Hij geeft cursussen en teamscholingen zoals ‘Technisch lezen’ en ‘herintrederscursus’. ICT en alle mogelijkheden die daarbij horen hebben zijn interesse. Meindert heeft ruime ervaring in het basisonderwijs als leerkracht, intern begeleider en (interim) directeur.

Leesplezier
Meindert Tjerkstra en Annelies Brouwer

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Materialen

Lezen is meer dan een techniek. Lezen is een wereld die opengaat. Aansluiten bij de belevingswereld van een kind is een groot goed. In deze link een aantal lees bevorderende materialen.


Bij mij op school wil ik het plezier in lezen vergroten. Ik heb dan ook belangstelling

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.