Video Interactie Begeleiding

Video Interactie Begeleiding

Video interactie begeleiding

Video Interactie Begeleiding (VIB) is een vorm van begeleiding die gebruikt wordt bij ondersteuning van leerkrachten en docenten, in de communicatie met een individuele leerling of een groep.

Het gaat over communicatie

Video Interactie Begeleiding is een kortdurende en effectieve vorm van begeleiding die leerkrachten of docenten ondersteunt bij het herstellen of verbeteren van de communicatie met een kind of groep. Er wordt gewerkt met korte video-fragmenten uit de dagelijkse praktijk. Er wordt gekeken naar aspecten van interactie, basiscommunicatie, klassenmanagement en instructie. Basiscommunicatie is “natuurlijke” communicatie, die de volgende kenmerken laat zien: initiatieven nemen, instemmend benoemen, afstemmen in het contact, de ander volgen, positief leidinggeven, evenwichtige beurtverdeling. Als contact prettig verloopt, zijn deze contactelementen van nature aanwezig. Als de communicatie of de relatie (tijdelijk) verstoord is, vallen elementen weg, waardoor communicatie moeilijker verloopt. Door het kijken naar en analyseren van video-beelden krijgen leerkrachten of docenten inzicht hoe ze het contact kunnen herstellen. VIB is een vorm van coaching die op een positieve en concrete manier uitgaat van de ontwikkelingsmogelijkheden van de leerkracht en het kind.

Wat bieden wij aan:

Tijdens een intakegesprek worden de hulpvraag en doelen voor de begeleiding besproken. Tevens worden er afspraken gemaakt over wat gefilmd wordt en aan welke voorwaarden moet worden voldaan.

Elementen die besproken kunnen worden zijn de interactie, basiscommunicatie, klassenmanagement en instructie in de onderwijsleersituatie. Aan de hand van de beelden wordt gesproken over de (onderlinge) interactie, waarbij de leerkracht of docent veel inbreng heeft. Het accent is het versterken van datgene wat goed gaat. De succeservaringen kunnen worden gebruikt om de minder geslaagde momenten te verduidelijken en te verbeteren.

Voor wie:

Video Interactie Begeleiding is een geschikte begeleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs. Het gaat je veel inzicht geven zowel didactisch als pedagogisch.

Het is ook zeer geschikt voor startende leerkrachten.


Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over video interactie begeleiding

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.