Lezen met een leeshond

Lezen met een leeshond

Lezen kan heel spannend en moeilijk zijn voor sommige kinderen. Met name wanneer in de middenbouw en bovenbouw een kind bekend staat als slechte lezer. Er kan heel veel spanning ontstaan om te gaan lezen.

Een leeshond is het ideale leesgezelschap voor kinderen met leesproblemen. Ze zorgen voor ontspanning en zijn fantastische luisteraars en bovenal oordelen ze niet. Voorlezen aan een hond is niet alleen ontzettend leuk, maar vaak ook minder intimiderend dan voorlezen aan leeftijdsgenootjes of andere mensen. Op het moment dat een hond luistert, verandert de omgeving; kinderen verliezen vaak hun angst om voor een ander voor te lezen en gaan er juist naar uit kijken. Er wordt hierbij niet alleen op een ontspannen en speelse manier gewerkt aan het verbeteren van de leesvaardigheid, maar ook aan communicatieve vaardigheden, de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van kinderen.

Honden leven in het hier en nu. Zij hebben geen verborgen agenda of een oordeel klaar liggen over de kleding die je draagt. Ze malen niet om dingen die gisteren gebeurd zijn en denken niet aan wat er in de toekomst mogelijk gaat komen. Honden reageren direct op hetgeen er in het hier en nu gebeurt. Juist doordat honden ontzettend goed in staat zijn non-verbale signalen op te pikken, komen veel zaken als natuurlijk aan het licht.

Concreet
De begeleider en leeshond komen naar school. Er is een ruimte waar de hond kan settelen en kinderen zich prettig voelen. De kinderen die in aanmerking komen hebben een intakegesprek gehad met de begeleider. Zij is gespecialiseerd coach, creëert een ontspannen sfeer en vertelt wat de bedoeling is. De kinderen lezen tien minuten tot een kwartier voor aan de hond. De duur hangt af van het kind. De sessie wordt afgesloten met een spelvorm om het zelfvertrouwen te bekrachtigen.

Begeleider en hond
Mandy Braet is kindercoach en gespecialiseerd  coachhond/schoolhond begeleider. Samen met Rebel de leeshond zijn zij een gecertificeerd Animal Assisted Interventions Team.

Investering
De begeleider en hulphond komt naar school voor €62,50 per uur.
Reiskosten €0,19 per kilometer

Leeshond rebel
Leeshond Rebel

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over: lezen met leeshond

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.