De wijsheid van de kudde

De wijsheid van de kudde, een teamscholing

Een kudde paarden als metafoor voor je team? Spelen er zaken in je team op het gebied van samenwerken, leiderschap, communicatie, vertrouwen waar je niet echt de vinger op kunt leggen? Wees welkom in 1 van onze kuddes en zet een eerste stap in een nieuwe, beter passende teamdynamiek.

Paarden zijn als kuddedieren afhankelijk van elkaar om te overleven, ze hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor wat klopt(veiligheid) en wat niet klopt (onveiligheid). Daarnaast is leiderschap een belangrijk thema in een kudde, ofwel gedeeld leiderschap. Leiderschap in 3 uitingen wel te verstaan en deze 3 uitingen vinden we ook terug in organisaties:

De leidende merrie staat voor richtinggevend leiderschap, is uitnodigend en de moeite waard om gevolgd te worden.

De drijvende hengst staat voor tempobepaling, het buiten houden van gevaar, het overleven van het systeem als geheel. Deze leider heeft een redelijk kwetsbare positie, want er is geen rugdekking. Vraagt om een krachtige leider.

De dragende merrie(s) staan voor het verzorgen van de kern (het midden) van de kudde, ze brengen veulens groot.

Onze aanpak
Bij ons op locatie in Steenwijk werken we met verschillende kuddes paarden (tussen de 5 en de 10 paarden gemiddeld). Merrie kudde, ruinen-kudde en een gemixte (ruinen en merries)-kudde pony’s.

Door het gedrag van de kudde te observeren ontstaan er inzichten over hoe het in jouw/jullie team is georganiseerd. Hoe is het leiderschap verdeeld? Hoe wordt er omgegaan met communicatie? Hoe wordt er samen gewerkt? Doet iedereen mee? Kent iedereen z’n plek? Allemaal waardevolle vragen om toe te passen op je eigen team.

Vervolgens gaan jullie als kudde aan de slag in een werkvorm welke op maat wordt gemaakt om met de opgedane inzichten een volgende teamdynamiek te ervaren. We leren dus van de paarden en brengen het geleerde direct zelf in de praktijk.

Deze workshop vraag een tijdsinvestering van gemiddeld 3 uren en wordt verzorgd op onze locatie in Steenwijk.

De opbrengst
Door actief bezig te zijn en via de kudde de eigen teamdynamieken zichtbaar te krijgen, wordt het gemakkelijker om hierover met elkaar in gesprek te gaan. En dit is soms erg belangrijk, het voeren van het gesprek. Echter, om met z’n allen ook stappen te kunnen zetten in een volgende teamdynamiek voegen we hier nog een belangrijk component aan toe in deze workshop, te weten experimenterend leren! En deze vorm zorgt er voor dat je direct de volgende dag al de opbrengst in de praktijk kunt brengen.

De coaches
Naast de paarden tref je Petra van der Zee als begeleider aan: Petra is opgeleid als bedrijfskundige, hrm’er en systemisch paardencoach heeft met haar open en directe benadering snel de kern van ontwikkeling te pakken. Ze weet op het juiste moment vertraging of versnelling in te zetten, zodat ontwikkeling van de ander natuurlijk verloopt. Met haar meerjarige ervaring als (interim)-manager, organisatie adviseur en coach is ze voor veel organisaties en mensen in ontwikkeling een waardevolle partner.

Ik heb belangstelling voor de teamscholing de wijsheid van de kudde

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.