Workshop voor leerkrachten: meervoudige intelligentie

Dit is een workshop die wordt gegeven bij jou op school met een eigen samengestelde groep. Dit kan tijdens een vergadering of bijvoorbeeld tijdens een studiedag.

Howard Gardner is de grondlegger van de meervoudige intelligentie theorie. Elk kind heeft talenten die hij optimaal zou moeten benutten. Dat is het uitgangspunt van theorie van meervoudige intelligentie.

Volgens Gardner zijn er acht typen intelligenties:

  • verbaal/linguïstische intelligentie;
  • logisch/mathematische intelligentie;
  • visueel/ruimtelijke intelligentie;
  • muzikaal/ritmische intelligentie;
  • lichamelijke/kinesthetische intelligentie;
  • interpersoonlijke intelligentie;
  • intrapersoonlijke intelligentie;
  • ecologische/ natuurgerichte intelligentie.
Howard Gardner: intelligentie is meer dan slim zijn

Volgens Howard Gardner is Intelligentie meer dan dan slim zijn. Het gaat er niet om ‘hoe slim je bent’ maar om ‘hoe je slim bent’. Met andere woorden, welk type intelligenties zijn jouw manieren van leren? Er bestaan dus verschillende manieren van slim zijn omdat de intelligenties bij elk mens anders ontwikkeld zijn.

Bovenstaande theorie is bekend in onderwijsland. Minder bekend is hoe je er concreet invulling aangeeft. Er zijn stromingen die het traditionele onderwijs op de kop gooien en methoden de deur uit willen doen. Lessen worden uitgewerkt volgens het principe van de meervoudige intelligentie. Dit is een geweldig principe als je als school hier voor kiest. Wij bieden een minder rigoureuze versie aan.

Wat bieden wij aan:

Tijdens deze workshop leggen we uit wat de verschillende intelligenties zijn en wat je er praktisch gezien mee kan doen.

De workshop kan 1 tot 2 uren duren. Maatwerk is altijd mogelijk. Een school kan vervolg bijeenkomsten plannen om meervoudige intelligentie verder te implementeren.

Workshopleider

Meindert Tjerkstra, geeft verschillende cursussen en teamscholingen zoals technisch lezen, meervoudige intelligentie, Engels in de basisschool en flitskaarten. Vooral taal, ICT en klasse/ onderwijsmanagement heeft zijn interesse. Meindert heeft ervaring in het onderwijs als leerkracht, intern begeleider en directeur.

Zie ook

contact

De meeste mensen vullen hier het contactformulier in om meer informatie te krijgen.


Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de workshop meervoudige intelligentie

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen


We hebben meer workshops voor leerkrachten. Ook hebben we workshops voor kinderen.


Howard Gardner