Workshop: flitskaarten wordt gegeven bij jou op school met een eigen samengestelde groep. Dit kan tijdens een vergadering of bijvoorbeeld tijdens een studiedag.

Flitskaarten, ook wel flashcards, zijn een middel om feiten te kunnen onthouden. Een voorbeeld hiervan, is het leren van de betekenis van woorden die je nog niet kent. Wanneer je een nieuwe taal aanleert is het moeilijk om losse woorden te onthouden. Door de flitskaarten te gebruiken ga je woorden van het korte termijn naar het lange termijn geheugen verplaatsen. Flitskaarten zijn relatief makkelijk te gebruiken. De basis om te leren met flitskaarten, is dat er veel herhaald wordt.

Wat bieden wij aan?

Om de flitskaarten op een goede manier te gebruiken wordt de kleurkaartmethode gebruikt. Deze methode is geschikt voor alle leeftijden en voor alle niveaus. De kleurkaart methode wordt minimaal drie keer per week 5 minuten ingezet.

De kleurkaartmethode is geschikt voor het leren van een andere taal denk aan: Engels, Frysk, Frans, Duits, woordenschat Nederlands, feiten over natuur en geschiedenis.

Herhaling is de moeder van het geleerde

De kleurkaartmethode kan je op verschillende manier inzetten. Tijdens de workshop krijg je verschillende werkvormen aangereikt. Als leerkracht ga je verder met de opties die het beste bij jou en jouw klas passen.

Het werken met de kleurkaart methode sluit aan bij de datamuur en bij mindmappen.

Wat heb je eraan?

Wanneer je de kleurkaart methode consequent gebruikt voor woordenschat, dan is het mogelijk wekelijks 5 tot 10 nieuwe woorden aan te leren. Dat zou betekenen dat je jaarlijks bij ongeveer 40 schoolgaande weken,  400 woorden hebt geleerd. Het aantal woorden/ feiten wat je aanbiedt kan variëren. 

Voor wie zijn flitskaarten geschikt?

Het is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 tot volwassenen. Bij volwassenen wordt de methode vaak ingezet voor het leren van een nieuwe taal.

Meindert Tjerkstra is specialist Taal. Hij geeft cursussen en teamscholingen zoals ‘Technisch lezen’, ‘Engels in de basisschool’ en ‘Flitskaarten’. ICT en alle mogelijkheden die daarbij horen hebben zijn interesse. Meindert heeft ruime ervaring in het basisonderwijs als leerkracht, intern begeleider en directeur.  

Tijd en materiaal

  • De workshop: flitskaarten duurt ongeveer 1.5 uur.
  • Je krijgt flitskaarten om mee te oefenen.
  • Je krijgt stiften om mee te tekenen, kleuren en te schrijven.