Selena Kuiper

Selena Kuiper is een veelzijdig beroepsmusicus. Ze is opgeleid tot Docerend en Uitvoerend Jazztromboniste en Docent
Muziek en heeft ervaring met het musiceren in vrijwel alle bezettingen en genres. In het verleden is zij als startende
blazer begonnen met tromboneles aan de muziekschool en daarnaast met spelen in de plaatselijke brassband en
bigband. Na haar afstuderen heeft zij 2 jaar in de begeleidingsband van Tineke Schouten gespeeld, gezongen en gedanst en hierdoor in alle theaters van Nederland gespeeld, waaronder theater Carré in Amsterdam. Ook heeft zij 8 jaar opgetreden in de opera in Keulen, waarbij ze onderdeel uitmaakte van het jazzcombo dat samen met symfonieorkest een jaarlijks terugkerende musicalproductie begeleidde.

Met haar vaste band, de Dixieland Crackerjacks, heeft zij onder andere 4 jaar gespeeld en gezongen op Attractiepark
Slagharen en naast alle optredens in Nederland ook vele buitenlandse tournees gedaan. Ze heeft gespeeld en gezongen op jazzfestivals in onder meer Frankrijk, Duitsland, Portugal, Polen, Denemarken, Ierland en de V.S.
Vanaf september 2021 geeft Selena tromboneles aan muziekschool ‘Bij Vrijdag’ in Groningen.
Selena’s specialisatie en passie in de muziek ligt bij improvisatie.

Zij wil graag de leerlingen tools aanreiken en hiermee zelf laten ervaren hoe zij op een laagdrempelige manier hun eigen betekenisvolle muziek kunnen creëren waarmee zij zich expressief kunnen uiten. Tijdens de dagen als werelddocent muziek op de basisschool zal, na een kennismaking met de trombone, dit onderwerp dan ook de rode draad vormen van het lesprogramma. Leerlingen maken hierbij actief kennis met diverse vormen van improvisatie, waarbij ook een stukje muziekgeschiedenis aan bod komt. Er zal groepsgewijs binnen duidelijke/ veilige kaders veel geëxperimenteerd worden binnen een breed scala aan werkvormen. Hierbij maken de leerlingen kennis met ‘call and response’ (Afrika), Blues en Jazz (Amerika), en vrije improvisatie onder een verhaal of filmfragment.

Plezier, expressie, beleving en verkennen en ontdekken staan tijdens deze dag voorop

Selena Kuiper
Selena Kuiper
Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Leerkrachten kunnen zich ook individueel inschrijven. Dit kan door cursussen te volgen. Klik hier voor het gehele cursus aanbod.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.