Ik ben Rob van Ruiten. Ik ben 43 jaar docent geweest in het voortgezetonderwijs. Sinds 8 jaar ben ik gastdocent filosofie op vooral basisscholen.

Ik geef workshops filosofie. Soms een aantal lessen en soms structureel wanneer het is opgenomen in het curriculum. Mijn passie is dat alle kinderen filosoferen. Ik heb dan ook heerlijke gesprekken.

Rob van Ruiten
Rob van Ruiten

Fragmenten van gesprekken:
Opa: “waar gaan die wolken heen?” vraagt kleindochter van 4. Wat denk je zelf? Ik denk naar Duitsland. Waarom denk je dat? In Duitsland is het vaak slecht weer en de wolken weten ook wel dat ze dan daar moeten zijn.

In een les over  het bestaan van God zei een meisje uit groep 7
Ik weet zeker dat God bestaat.
Hoe weet je dat zo zeker, vraag ik haar
Mijn moeder zegt altijd:
“Als je maar je best doet dan  kun je later alles worden wat je maar wilt”
En er is vroeger vast wel een kindje geweest dat heel graag God wilde worden.

Een les over het leven en onontkoombaar dus ook over de dood
Leerling groep 6:
Ik zie het bestaan als een cirkel. Je rijdt in een autootje over die cirkel rond.Je bent er dus altijd. In die cirkel zitten twee momenten. De ruimte tussen die twee momenten is vrij klein. Moment 1.  je rijdt in je autootje het leven in, (dit noemen we dan: geboorte)Moment 2.  je rijdt in je autootje het leven uit (dit noemen we dan: de dood)
Je bent dus niet alleen na je dood ergens maar ook voor je geboorte
En dan de fantastische eindconclusie van dit pareltje uit groep 6
je bent er altijd, maar langer niet dan wel!

Rob van Ruiten is onze filosofiedocent. Hij geeft een teamscholing en verschillende workshops voor kinderen. Rob heeft jarenlange ervaring met het geven van workshops en begeleid op dit moment verschillende scholen.