Ik ben Rob van Ruiten. Ik ben 43 jaar docent geweest in het voortgezetonderwijs. Sinds 8 jaar ben ik gastdocent filosofie op vooral basisscholen.

Ik geef workshops filosofie. Soms een aantal lessen en soms structureel wanneer het is opgenomen in het curriculum. Mijn passie is dat alle kinderen filosoferen. Ik heb dan ook heerlijke gesprekken.

Rob van Ruiten
Rob van Ruiten

Fragmenten van gesprekken:

Opa: “waar gaan die wolken heen?” vraagt kleindochter van 4. Wat denk je zelf? Ik denk naar Duitsland. Waarom denk je dat? In Duitsland is het vaak slecht weer en de wolken weten ook wel dat ze dan daar moeten zijn.

In een les over  het bestaan van God zei een meisje uit groep 7
Ik weet zeker dat God bestaat.
Hoe weet je dat zo zeker, vraag ik haar
Mijn moeder zegt altijd:
“Als je maar je best doet dan  kun je later alles worden wat je maar wilt”
En er is vroeger vast wel een kindje geweest dat heel graag God wilde worden.

Een les over het leven en onontkoombaar dus ook over de dood
Leerling groep 6:
Ik zie het bestaan als een cirkel. Je rijdt in een autootje over die cirkel rond. Je bent er dus altijd. In die cirkel zitten twee momenten. De ruimte tussen die twee momenten is vrij klein. Moment 1.  je rijdt in je autootje het leven in, (dit noemen we dan: geboorte)Moment 2.  je rijdt in je autootje het leven uit (dit noemen we dan: de dood)
Je bent dus niet alleen na je dood ergens maar ook voor je geboorte
En dan de fantastische eindconclusie van dit pareltje uit groep 6
je bent er altijd, maar langer niet dan wel!

Rob van Ruiten is onze filosofiedocent. Hij geeft een teamscholing en verschillende workshops voor kinderen. Rob heeft jarenlange ervaring met het geven van workshops en begeleid op dit moment verschillende scholen.


Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Leerkrachten kunnen zich ook individueel inschrijven. Dit kan door cursussen te volgen. Klik hier voor het gehele cursus aanbod.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.