Rein de Jong

Rein de Jong is werelddocent politie

Ik werk ruim 40 jaar bij de politie; dat is dus voor een groot deel mijn wereld en die wil ik graag de school in brengen.

Voor veel kinderen is de politie iets waar ze veel over horen en dat is niet altijd even genuanceerd. Als ze de politie al eens van dichtbij meemaken dan is er meestal iets aan de hand. Ik ben van mening dat de politie altijd en overal een normaal onderdeel van het omgevingsbeeld zou moeten zijn; benaderbaar en aanspreekbaar. Doordat de kinderen mij een dag lang als politiemens meemaken kan ik daar een bijdrage aan leveren.

Het grootste gedeelte van mijn loopbaan heb ik geüniformeerd politiewerk in Fryslân gedaan, als ‘diender’ in Zuidwest Fryslân, als wijkagent in de binnenstad van Leeuwarden, maar ook als (operationeel) leidinggevende en als teamchef crisisbeheersing en surveillancehondengeleiders. Daarnaast was ik gedurende 35 jaar lid van de Mobiele Eenheid in allerlei rollen en heb daarmee (landelijk) bijzondere dingen beleefd; ook dát is een stukje van mezelf geworden. In mijn loopbaan heb ik veel meegemaakt: soms mooi en emotioneel, soms lelijk en agressief, maar altijd was de menselijke maat belangrijk.

Ik neem de kinderen een dag mee in de wereld van de politie en ik doe dat afwisselend in les- en in spelvorm.  Daarnaast besteed ik met actieve werkvormen aandacht aan de onderwerpen weerbaarheid en respect; iets wat je van de politie mag verwachten, maar wat ook in het dagelijkse leven belangrijk is.

Rein de Jong

Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan. Rein de Jong is werelddocent.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.