Past het… passend onderwijs ons wel?

Samen met u ga ik daar met u over praten, denken. Mijn naam is Pieter Zuidema, 52 jaren jong, woonachtig in Dokkum. Gehuwd en trotse vader van drie mooie meiden. Onze tweede dochter heeft een verstandelijke beperking.

Pieter Zuidema geeft workshops voor onderwijsbureau Semko
Pieter Zuidema

Mijn “loopbaan” in het onderwijs begon, in 2000, aan (V)SO de Wingerd, cluster 3 in Damwoude. De school die ook door onze dochter als leerling werd bezocht. Momenteel werkzaam in het Bijzonderwijs Kentalis Haren/Vries. Daarnaast doe ik diverse invalwerkzaamheden in het onderwijs. En vanuit mijn eigen bureautje “En dan” voer ik diverse werkzaamheden uit, met als doel ouders en verwanten van (ernstig) verstandelijke kinderen/jongeren vanaf de zijlijn te adviseren bij hun en dan vraag. Denk daarbij aan hulp en of advies van gebruik ondersteunende communicatie.

In mijn loopbaan vooraf en tijdens in het onderwijs heb ik veel nagedacht over hoe het onderwijs passend te maken voor ernstig verstandelijk gehandicapten. Een tip van de sluier…. Lef en durf is nodig!!

Ik hoop u te ontmoeten bij een teamscholing “Passend onderwijs”.

Pieter Zuidema


Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Leerkrachten kunnen zich ook individueel inschrijven. Dit kan door cursussen te volgen. Klik hier voor het gehele cursus aanbod.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.