Peter Moorman

Hallo, mijn naam is Peter Moorman, ik ben geboren in de Achterhoek en via Den Haag uiteindelijk in het mooie Fryslân neergestreken. Ik woon met mijn partner en een heleboel dieren op een heerlijk rustig plekje buiten het dorp Ychtenbrêge waar ik ook mijn werk als illustrator doe.

Tekenen is al sinds ik een kleine jongen was mijn passie, mijn vader ging speciaal naar de papierfabriek en bracht grote rollen afvalpapier mee die ik helemaal voltekende. Als mijn zus haar huiswerk voor de kleuterkweekschool aan de eettafel maakte zat ik er naast en tekende alles na. Omdat ik zoveel tekende en knutselde dachten mijn ouders dat ik na de lagere school op de technische school op mijn plek zou zijn. Ik wilde liever de kunstwereld in dus koos ik na het middelbareschoolexamen voor de etaleursopleiding als tussenstap (want daar werd ook veel getekend) om daarna naar de kunstacademie te gaan. Ik heb de opleiding Grafisch Ontwerp/Illustratie aan de kunstacademies van Arnhem en Den Haag gevolgd en heb daarna zeven jaar als grafisch ontwerper bij een ontwerpbureau gewerkt. In 1995 ben ik als zelfstandig illustrator verder gegaan onder de naam Studio Moor.

De koffer van Peter Moorman
De koffer van Peter

Ik verzorg illustraties voor allerhande bedrijven en instanties maar voornamelijk voor educatieve uitgeverijen en maak tekeningen voor allerlei soorten lesmateriaal, vooral voor het basisonderwijs. Ik heb boekjes, folders en infoborden voor onderwijsmuseum Museon gemaakt; een spannend kinderboek voor museumpark Archeon geïllustreerd, zelfs een rijdend consultatiebureau van buiten beschilderd en heel veel schoolboeken vol getekend. Naast mijn illustratiewerk maak ik in de vrije uurtjes eigen werk dat varieert van schilderijen tot linoprints en beelden (gips en papier mache) met onze dieren daarin voornamelijk als onderwerp. Als Werelddocent duik ik met jullie in de wereld van de boeken, ik neem je mee op reis naar het ontstaan van het boek en hoe illustraties daarin worden gebruikt. Ik vertel over mijn beroep van illustrator; hoe een boek tot stand komt; van opdracht van de klant tot gedrukt boek in de hand. We doen een raadselachtig woordspel met een boekenwurm en jullie gaan
zelf natuurlijk ook een boekje maken! We doen de ‘Zoek het Boek’ opdracht en aan het eind van de middag sluiten we de dag af en lees ik nog voor uit mijn eigen prentenboek ‘De man die vogeltjes zong.’

Mijn plan is om jullie een gevarieerde dag te bezorgen waarin we ontdekken hoe leuk boeken kunnen zijn en word je een heuse boekenmaker!

Tot ziens op school!

Peter Moorman
Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.

U kunt lid worden van onderwijsbureau Semko. Klik op de afbeelding voor meer informatie.