Mo Brak, werelddocent

Ik geef al meer dan 20 jaar les aan kinderen en volwassenen in circus en theatertechnieken. Samen met mijn partner heb ik de enige Circusvakopleiding in Nederland opgericht.

Dankzij ons zijn er nu 2 HBO Circusopleidingen in Nederland.
Daarvoor heb ik gewerkt als acrobaat en jongleur in diverse circussen in- en buiten Europa. Ik heb van kinds af aan voor het publiek gestaan, met cabaret, als zangeres van een Rock & Roll band, met straattheater en  sommige scholen kennen mij nog van mijn circustheatervoorstelling “Topsy Turvy” en de vele schoolprojecten met het thema circus.

Mo Brak
Mo Brak

Ik ben wat men noemt een “Wereldburger” en vind het super leuk om kinderen te vertellen over het circus, hen filmpjes te laten zien, circusmuziek te laten horen en te laten ervaren wat je zoal kunt leren op een Circusschool. Hoe wordt je clown of spreekstalmeester? Hoe lang moet een acrobaat oefenen voordat hij in een circus mag optreden? Hoe gaan artiestenkinderen naar school? Hoe leerde je vroeger het circusvak?

Ik kan kinderen veel kleine technieken leren zoals diabolo, jongleren, Chinese bordjes, hulahoop, etc. oftewel de fijne motoriek, maar ook op het gebied van theater en performance. Dat het thema inspireert zie ik aan de dikke map met prachtige kindertekeningen die ik vaak van hen krijg na één van mijn workshops en natuurlijk zorgvuldig bewaar.

Circus en theater spreken tot de verbeelding en kinderen vinden mijn lessen meestal veel te kort!


Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Leerkrachten kunnen zich ook individueel inschrijven. Dit kan door cursussen te volgen. Klik hier voor het gehele cursus aanbod.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.