Marja van der Leij is werelddocent

Ik ben Marja van der Leij. Ik ben mijn loopbaan begonnen in het onderwijs, maar kwam al vrij snel terecht bij Omrop Fryslân. Via een vakantiebaantje als telefoniste werd ik secretaresse van de directeur. Hartstikke leuk, maar ik wilde wel wat meer uitdaging, dus toen er iemand nodig was bij de destijds nog kleine TV afdeling was ik er als de pinken bij om de productie van deze programma’s te gaan doen! Wat in 1999 resulteerde in de productieleiding van de Friese speelfilm De Fûke en later het zelf maken van skoalTV programma’s voor de basisscholen in Friesland,  zoals Bist Wizer, WitWat, Skik en Tsjek. Vanaf 2016 kreeg ik de leiding over de jeugdprogramma’s van de Omrop, waar zo’n 90% van de scholen in Friesland gebruik van maken in de Friese les.

Momenteel ben ik bezig terug te komen in het onderwijs. Ik heb bij Semko de herintrederscursus leerkracht gevolgd, met de daarbij horende stage, voor mij in groep 7 en groep 4/5. En dat voelt als thuiskomen. Het aan de slag gaan als Werelddocent is een mooie manier om mijn 2 passies te combineren: het lerende kind en het maken van TV programma’s. De magie om van niets iets te maken wil ik graag overbrengen aan kinderen. Ik laat ze in mijn lessen, door middel van een aflevering van de serie SKIK, kennis maken met het script/scenario, het callsheet, de camera en de montage. De begrippen uit de TV wereld komen uitgebreid aan de orde, er wordt individueel gewerkt aan een eigen script, er wordt samengewerkt als het callsheet uitgeplozen moet worden en ze gaan verschillende cameraperspectieven zoeken uitknippen en opplakken. Aan het einde van de dag monteren ze online een kort filmpje en vinden we vast nog wel wat leuke bloopers.

Ik heb er zin in!

Marja van der Leij


Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Leerkrachten kunnen zich ook individueel inschrijven. Dit kan door cursussen te volgen. Klik hier voor het gehele cursus aanbod.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.