Janet Hardorff

Ik ben een boogschutter en dat klopt volgens mij met hoe ik ben. Ik richt mijn pijlen op mijn doel. Wat ik leuk vind om te doen, daar ga ik ook voor.

Janet Hardorff, geboren in Leeuwarden. Opgegroeid in Leeuwarden en in Wolvega en nu woon ik al 25 jaar in Giekerk. Samen met Ron. In een leuk, deels oud huis wat we verbouwd hebben. Onze kinderen wonen en studeren in Groningen.

Ik studeerde in Leeuwarden op de HBO-J en werkte in Leeuwarden. Daarna werkte ik in de peuteropvang. In 2010 heb ik mijn Pabo diploma gehaald. Naast leerkracht zijn op de basisschool geef ik momenteel ook bijles. Ik heb afgelopen jaar de opleiding Vakspecialist Muziek gevolgd.

Jannet Hardorff is werelddocent bij Onderwijsbureau Semko
Jannet Hardorff

Mijn vader speelde ukelele en mondharmonica, mijn moeder zingt in een koor. Ik speel gitaar en mandoline en zing ook heel graag. Mandoline leerde ik spelen op de basisschool. Bij een juffrouw die streng was, maar wel altijd onze mandolines stemde. We speelden als groepje bij de musical. Na mijn 12e heb ik niet meer gespeeld, de mandoline lag op zolder. Het werd afgestoft toen het koor waarin ik zong een extra instrument kon gebruiken. Bijna 40 jaar later. Ik had een basis en moest ook nog weer veel leren.

In de Keltische folk muziek speel ik sinds 2 jaar samen met een muziekgroep , ‘Frjemd Folk’, bestaande uit 11 mannen en 2 vrouwen. Daar speel ik mandoline en gitaar en zing. Schotse en Ierse liedjes waarin de oorlogen, ander verdriet maar gelukkig ook de liefde worden bezongen en gespeeld. Ik kan mezelf er helemaal in kwijt. Doordat we optredens hebben gedurende het jaar, kunnen we om het jaar een reis naar Schotland of Ierland maken.  Een bezoek aan ‘Culloden battlefield’ was erg indrukwekkend. We spelen verschillende liedjes die deze tijd illustreren.

Er is volgens mij niet iemand die niet van muziek houdt. Wat ik over wil brengen in muziek in de klas, is het ontdekken van muziek, waar je zelf van houdt en hoe je je er mee uitdrukken kan. Wat kan jij, wat kan je samen en hoe klinkt dat (goed)

Toen ik laatst op een bijeenkomst van een groep vrouwen een middag verzorgde over Schotse en Ierse muziek, vroeg een vrouw of ze met mij een lied kon zingen, ze wou graag met mij ‘Loch Lomond’ zingen. Ze zei : “Ik kan niet zingen” ( iedereen kan zingen zei ik ) Het was mooi, ik zag haar emotie. 

In een muziekles op de middelbare school werd ons gevraagd om te tekenen op muziek. Deze les heb ik nog altijd in gedachten. Wanneer ik op jullie school kom gaan we met zijn allen een muziekreis maken. Wat gaan we zoal doen :

  • Bodypercussie, instrumenten en ‘niet- instrumenten’,
  • Ritmes herkennen en maken, ( compositie )
  • Klankeigenschappen  en zelf een partituur maken
  • Concentratie -muziek met je ogen dicht ,
  • Veel zingen! 
  • Bewegen en dansen.

Jannet Hardorff is werelddocent bij onderwijsbureau Semko.