Hendrikus Schokker is de Bouw Meester

Mijn naam is Hendrikus Schokker en ik ben allround werkvoorbereider in de bouw. Vanuit mijn  functie werk ik samen met vele anderen aan hele mooie projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw en industrie. Een van deze projecten is het A-ware Fonterra gebouw aan de A7 te Heerenveen.

Elk project dat wij maken is uniek en heeft zijn eigen uitdagingen. Soms werken we op een postzegel en de andere keer werken we keihard om de planning te halen voor de opening van een gebouw.

We werken samen in teams (projectleider, uitvoerder en werkvoorbereider) om een goed gebouw neer te zetten voor onze opdrachtgever. Samen met alle timmermannen en vrouwen, onderaannemers, leveranciers, ontwerpers, constructeurs en adviseurs en vele anderen. We zijn zakelijk, maar ook collegiaal en er heerst een goede werksfeer. 

Vanuit mijn werkgebied wil ik de kinderen meenemen in de wereld van de bouw. Wie heeft er al eens met de bouw te maken gehad? En met welke materialen bouwen wij vaak? See, touch and feel!  De kinderen mogen zelf beton en betontegels maken met mooie afbeeldingen. De betontegels kunnen later worden geschilderd en worden opgenomen in het schoolplein.

Daarnaast maken we ook kennis met de baksteenindustrie. Hoe maken we eigenlijk de stenen die aan onze gevels zitten? En hoe lang duurt het maken van een steen?  Dat gaan we natuurlijk zelf ervaren, want we maken onze eigen unieke bakstenen die in de oven van de baksteenfabriek worden gebakken. 

Verder besteden we tijd en aandacht aan de constructie. Hoe maak je een sterke constructie van lichte bouwmaterialen? De kinderen zien de afbeeldingen van de constructie en mogen daarna zelf aan de slag. Wie maakt de grootste overspanning?

Er staan nog meer dingen in het programma als werelddocent, maar ik heb al voldoende verklapt.

Het gaat een hele bijzondere dag worden en ik hoop dat ik iets van mijn enthousiasme voor de bouw op de kinderen kan overbrengen. Ze gaan dingen leren die ze nooit meer zullen vergeten!

Hendrikus Schokker
Hendrikus Schokker
Hendrikus Schokker is werelddocent bij Onderwijsbureau Semko

Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.