Heleen Redderhof

Ik ben Heleen Redderhof. Na een aantal jaren als leerkracht in het basisonderwijs te hebben gewerkt ben ik een opleiding aan de kunstacademie begonnen en sinds het afronden daarvan werkzaam als beeldend kunstenaar. Vanuit die rol heb ik op basisscholen kunstprojecten gedaan en heb gemerkt dat kinderen het fantastisch vinden om in aanraking te komen met een wereld die ze vaak nog niet zo goed kennen en te werken met materialen waarmee meestal op een school niet gewerkt wordt. Op die manier kunnen ze zelf even een kunstenaar zijn.

Ik schilder, teken en fotografeer en maak ook ruimtelijk werk en installaties. Mijn werk is vaak abstract te noemen, al kun je vaak wel zien dat de natuur en landschappen een belangrijke inspiratiebron vormen. Als werelddocent neem ik de manier waarop ik zelf werk mee de klas in. Vaak is het een kwestie van gewoon beginnen, niet te veel nadenken over of het wel goed genoeg is, maar goed kijken en concentreren en vooral plezier hebben in wat je doet. Dan kan het niet fout gaan! Dat zelfvertrouwen probeer ik de kinderen mee te geven. Uit ervaring weet ik dat dit verbazing en verwondering bij de kinderen teweegbrengt over wat ze zelf gecreëerd hebben. En trots! Soms komt het voor dat ze het niet mooi vinden, maar moet kunst mooi zijn om kunst te kunnen zijn? Dit onderwerp komt onvermijdelijk ter sprake tijdens deze dag. Voordat we aan de slag gaan met de materialen ontdekken ze wat kunst is: waar je het ziet, welke kunstvormen er zijn en we bekijken het werk van verschillende kunstenaars. Zo veel kunstenaars, zo veel stijlen en werkwijzen. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen ‘handschrift’. Dat zullen de kinderen zelf ervaren wanneer we na afloop van de verschillende opdrachten elkaars werk gaan bekijken en bespreken. Het is mooi door de eigenheid van elk kind, elke kunstenaar!

Naast individuele opdrachten gaan we ook in groepjes wat grotere objecten/schilderingen maken. Kunstenaars werken vaak alleen en voor zichzelf, maar zoeken ook samenwerkingen met andere kunstenaars. Want samen kom je op ideeën waar je in je eentje nooit opgekomen zou zijn. Je geeft elkaar inspiratie, energie en plezier!

Heleen Redderhof

Heleen Redderhof

Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.