Hanneke de Man

Toen ik jong was, was ik een ietwat verlegen dromerig meisje. Stil en een beetje op de achtergrond. Totdat ik op het toneel kwam te staan. Daar ontdekte ik een ruimte met een eindeloze fantasie. Waar je gek mocht doen zonder dat iemand dat raar vond. Waar je kon bewegen, verhalen vertellen en waar alles mogelijk was. Daar voelde ik me direct in thuis.
Toen dacht ik al: “Hier wil ik groot in worden, dit is een wereld waar ik van hou.”

En zo kwam ik op de Theater Docent opleiding in Arnhem terecht (ArtEZ) en bestond ineens een groot deel van mijn leven uit theater. Daar leerde ik mijn fascinatie voor theater vorm te geven. Dat een beeld, een woord of een enkele beweging spannend kan zijn. Dat daar verhalen achter schuil gaan. En dat in de hele wereld om ons heen verhalen liggen die opgeraapt kunnen worden en in het theater tot leven kunnen komen.

Nu ben ik inmiddels alweer vijftien jaar aan het werk, veelal op jeugdtheaterscholen (o.a. AmsterdamsejeugdteJAterschool, Hofplein, De Gasten, de Theatermijn). Maar ook daar buiten (op middelbare scholen bassischolen amateurtheatergezelschappen en Buitenkunst). En heb ik mijn eigen jeugdtheaterschool opgezet, Jeugdtheaterschool Noorderwind.

Als wereld docent ga ik aan het werk vanuit een thema (Stel de school heeft zelf een thema in gedachten waar de leerlingen al mee aan het werk zijn kan ik de dag daar ook op aanpassen) en daarbij vind ik het leuk om dit van verschillende kanten te benaderen. Door erover na te denken en er met verschillende disciplines mee aan de slag te gaan. Ik vind het leuk om variatie aan te brengen in de dag en zo kan een schrijfopdracht, bewegingsoefening of een beeldende opdracht bij elkaar komen bij het maken van theater.Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan. Corrie Gerritsma is werelddocent.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.