Gea Struiksma is werelddocent

Acteren, zingen, regisseren, schrijven en ook theaterles geven! De afgelopen jaren heb ik heel wat les gegeven: peuters, kleuters, kinderen, jongeren, volwassenen en senioren!

Met mijn bedrijf Acta Theater én Muziek timmer ik stevig aan de weg: we doen openingen, theatrale rondleidingen, theater op maat en maken eigen producties.

Maar ik kan niet zonder die andere passie: lesgeven. Oorspronkelijk ben ik namelijk opgeleid als leraar basisonderwijs. Door de grote werkloosheid in de jaren ’80 heb ik helaas nooit een eigen klas gehad maar ben ik daardoor wel het theater in gerold. Na een lange weg van freelancen en diverse acteer-opdrachten ben ik in 1998 gestart met mijn eigen theaterbedrijf.

In al die jaren heb ik ook altijd lesgegeven want ik vind het fantastisch om kinderen en volwassenen iets te leren over theater. Hoe zit theater in elkaar? Hoe geef je een personage vorm? Waarom reageren mensen op elkaar op een bepaalde manier? Hoe is een scène opgebouwd? Wat is mise-en-scène?

Daarbij ga ik uit van improvisatie: doe wat er in je opkomt! En daardoor leer je ook nog eens heel veel over jezelf! Blijkbaar reageer jij op die manier, zo zit jij in elkaar.

Gea Struiksma

Kortom: Creatief, ondernemend, open-minded, grappig en ervaren: dat zijn omschrijvingen die goed bij mij passen.


Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Teksten zijn op die site blijvend.