Dieuwke Kloppenburg

Een hele dag je hart laten zingen! Dat wens je ieder kind toe.

Dagelijks zie ik hoe kinderen opbloeien als ze met muziek aan de slag gaan. Als basis het ‘zingen’, waarbij de klanken letterlijk door je lijf gaan. Maar ook de fysieke actie bij het spelen van een bodypercussie, de verwondering bij de samenklanken van een canon en het plezier bij het gebruik van instrumenten.

Genoeg elementen voor een onvergetelijke dag waarbij de muzikale inhoud ook een middel is om te werken aan groepsvorming, waarin samenwerken, veiligheid en respect een grote rol spelen.

Ik heb een afwisselende dag bedacht waarbij alle facetten van muziek aandacht krijgen. Plezier is het woord wat ik vaak terug laat komen tijdens mijn dag als werelddocent. Ik laat kinderen ervaren hoe mooi is het is om samen muziek te maken. Ik vertel over mijn passie in de hoop dat er een vonkje overspringt.

Dieuwke Kloppenburg
Dieuwke Kloppenburg

Mijn naam is Dieuwke. Ik ben opgegroeid op een boerderij in het Friese dorpje Burum. De vrijheid die ik als kind ervaarde om muziek te maken hebben mij als mens gevormd. Na het conservatorium heb ik ruim 20 jaar gewerkt als vakleerkracht in het basisonderwijs in Amsterdam. Ook was ik werkzaam in het speciaal onderwijs en de muziekschool. Als dirigent werkte ik met groepen volwassenen en kinderen en in het muziektheater en als trompettist stond ik op het podium.

Ergens verlangde ik toch altijd weer terug naar die letterlijke vrijheid en dat deed ons gezin besluiten om in de zomer 2019 te verhuizen naar Wânswert. Fietsend langs de Dokkumer Ee kan ik weer hardop zingen en genieten van de intense stilte.

Dieuwke is werelddocent bij onderwijsbureau Semko. Als werelddocent is Dieuwke inzetbaar vanaf groep 3.Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Leerkrachten kunnen zich ook individueel inschrijven. Dit kan door cursussen te volgen. Klik hier voor het gehele cursus aanbod.