Dieuwke Kloppenburg

Een hele dag je hart laten zingen! Dat wens je ieder kind toe.

Dagelijks zie ik hoe kinderen opbloeien als ze met muziek aan de slag gaan. Als basis het ‘zingen’, waarbij de klanken letterlijk door je lijf gaan. Maar ook de fysieke actie bij het spelen van een bodypercussie, de verwondering bij de samenklanken van een canon en het plezier bij het gebruik van instrumenten.

Genoeg elementen voor een onvergetelijke dag waarbij de muzikale inhoud ook een middel is om te werken aan groepsvorming, waarin samenwerken, veiligheid en respect een grote rol spelen.

Dieuwke Kloppenburg
Dieuwke Kloppenburg

Mijn naam is Dieuwke. Ik ben opgegroeid op een boerderij in het Friese dorpje Burum. De vrijheid die ik als kind ervaarde om muziek te maken hebben mij als mens gevormd. Na het conservatorium heb ik ruim 20 jaar gewerkt als vakleerkracht in het basisonderwijs in Amsterdam. Ook was ik werkzaam in het speciaal onderwijs en de muziekschool. Als dirigent werkte ik met groepen volwassenen en kinderen en in het muziektheater en als trompettist stond ik op het podium.

Ergens verlangde ik toch altijd weer terug naar die letterlijke vrijheid en dat deed ons gezin besluiten om in de zomer 2019 te verhuizen naar Wânswert. Fietsend langs de Dokkumer Ee kan ik weer hardop zingen en genieten van de intense stilte.

Dieuwe is werelddocent bij onderwijsbureau Semko.


Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.