Berthea de Boer

Ik ben Berthea de Boer. Ik ben leerkracht basisonderwijs en ben opgeleid tot vakspecialist muziek. Ik heb op verschillende scholen het muziekonderwijs vorm gegeven; muzikale projecten ontworpen, blokfluitgroepen en schoolkoren geleid en dwarsfluitles gegeven. Muziek is mijn passie en het plezier in muziek maken wil ik doorgeven aan kinderen en leerkrachten.

Muziek verbindt mensen over de hele wereld. Samen muziek maken is samen communiceren, zelfs als je elkaars taal niet spreekt, want muziek is de taal die iedereen spreekt. Muziek geeft jong en oud een manier om gevoelens te uiten en ervaren. Muziek raakt: het doet je verwonderen en herinneren. Muziek is een heel sterk communicatiemiddel. Ritme, toonhoogte, maat, deze componenten begrijpen en gebruiken kinderen eerder dan daadwerkelijke woorden. Je zou kunnen zeggen dat er eerder gecommuniceerd kan worden via muziek dan met taal. Bij mensen die met muziek bezig zijn werken hun rechter en linker hersenhelft meer samen, zodat hun brein flexibeler wordt. En je hoeft er niet goed in te zijn, áls je er maar mee bezig bent.


Berthea de Boer is specialist muziek. Wilt u in contact met haar komen stuur een mail naar info@semko.nl. Wie zijn de andere specialisten van Semko?


Berthea schrijft ook voor onderwijsbloggers.


Onderwijsbureau Semko is aangesloten bij het convenant meer muziek in de klas.