Amarins Romkema

Amarins Romkema

Mijn naam is Amarins Romkema. In 1983 ben ik geboren in het kleine dorpje Spannum. Al van jongs af aan wilde ik iets met theater gaan doen en vanaf mijn dertiende ging ik dan ook naar de jeugdtheaterschool in Leeuwarden. Op mijn zeventiende verhuisde ik naar Zwolle om daar de studie Drama Docent aan de ArtEZ te gaan doen. In het derde jaar ging ik stage lopen in Amsterdam en ben er sindsdien niet meer weggegaan. Er is zoveel te doen en te ontdekken en daar ben ik nog steeds niet op uitgekeken.

Sinds mijn afstuderen heb ik heel wat verschillende dingen gedaan. Zo heb ik heel lang een eigen band gehad waarmee ik in binnen- en buitenland toerde, heb ik lesgegeven op o.a. asielzoekerscentra en op scholen, deed ik een schrijfopleiding en schreef drie scenario’s voor film. Mijn films Papa’s Tango en De maan van Anouar wonnen verschillende prijzen in binnen- en buitenland.  Maar het meest heb ik theater gemaakt omdat daar voor mij alles in samenkomt.

Sinds tien jaar heb ik een eigen gezelschap genaamd Wie Walvis waarmee ik muzikale voorstellingen maak voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Ik schrijf de voorstellingen, maak muziek en acteer. We spelen in het hele land op festivals, scholen en in theaters. Inmiddels zijn we onze achtste voorstelling aan het ontwikkelen. Iedere voorstelling laten we ons inspireren door een ander muzikaal genre. Zo maakten we een Bluegrass voorstelling, eentje met Fanfare muziek, een voorstelling met Flamenco en Fado en eentje met Mariachi muziek uit Mexico.

Het leukste vind ik het als in mijn lessen verschillende disciplines samenkomen en ik kinderen mee kan nemen in mijn verhalen, we onderweg scenes gaan bedenken, een lied leren (ik speel o.a. gitaar, ukelele en accordeon) en uiteindelijk op de vloer alles samenvoegen.
Ik wil kinderen meenemen in mijn enthousiasme, ze leren dat als je doet alsof je van alles kunt zijn (en niet alleen op het speelvlak), ieder kind een plekje geven op de vloer en ze vooral creatief laten denken. Ik ben een docent die opdrachten geeft waarin de kinderen veel van zichzelf mogen leggen. Ik probeer ze te raken met de lesstof en ze te inspireren op een manier die misschien nieuw voor ze is, maar ze hopelijk daardoor een dag biedt die ze niet snel zullen vergeten.

Amarins Romkema is werelddocent bij onderwijsbureau Semko. Haar dagelijkse beroep is theatermaakster, schrijfster en theaterartiest.