Agatha Koopmans

Mijn naam is Agatha Koopmans, 42 jaar oud, gehuwd en moeder van een zoon van 15 en een dochter van 19. Ik ben een Friese boerendochter die neergestreken is in Sneek.

In 2017 ben ik met pijn in mijn hart  na 15 jaar gestopt met de exploitatie van mijn tweetalige kinderdagverblijf en bso. Met deze doelgroep was ik dagelijks in weiland, paardenstal of park te vinden. Ik breng kinderen  graag met de natuur in contact door naar buiten  te gaan of de natuur naar binnen te halen. Deze visie is moeilijk uit te dragen met de huidige regelgeving binnen die branche. Ik ben hierop een opleiding in Wageningen gaan volgen tot groene praktijkdocent. Deze heb ik bijna afgerond. Daarnaast ben ik afgestudeerd als  docent gezondheidszorg en welzijn voor vmbo en mbo.

Mijn hobby’s? Lekker buiten zijn bij mijn hobbyboerderijtje de gezelschapsdieren en consumptiedieren verzorgen. Hier maak ik op kleine schaal CO2 neutrale biobrandstof van paardenmest. Ook ben ik met regelmaat te vinden op een boerderij met ruim 750 geiten. Hier help ik de lammetjes verzorgen en geef ik rondleidingen aan groepen. Daarnaast bezoek ik met mijn Engelse Pointer ouderen in verzorgingstehuizen. Deze hond is gediplomeerd gezelschaps- en therapiehond. Ook breng ik mijn passie voor koken over op het winkelend publiek van een grote supermarkt.

Door een gevarieerd aanbod voor jong en oud breng ik de leerlingen in contact met de natuur en hoop ik dat ze met andere ogen naar de natuur gaan kijken. Tijdens een ochtend, middag of een gehele dag maak ik er een leerzame en gezellige tijd van. Ik leer ze dat we respect moeten hebben voor de natuur en deze goed horen te verzorgen. Op een speelse manier gaan we aan de slag met herkenning en determineren van dieren én gaan we creatief aan de slag.

Agatha Koopmans
Agatha Koopmans

Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.


Onderwijsbureau Semko heeft in zijn aanbod verschillende teamscholingen. Ze zijn zoveel mogelijk praktisch van aard met als een belangrijk doel bewustwording. Een teamscholing zijn vaak niet hele lange trajecten, het is aan de leerkrachten en het team om een verdiepingsslag te maken. Tijdens de teamtraining geven we hier alle mogelijke handvaten voor. Klik hier voor het gehele aanbod van teamscholingen.

Leerkrachten kunnen zich ook individueel inschrijven. Dit kan door cursussen te volgen. Klik hier voor het gehele cursus aanbod.


Semko en de werelddocenten

Een werelddocent is een leerkracht die passie heeft voor een onderwerp. De passie is groot en het plezier wat er bij komt kijken wil zich verspreiden. Dit kan door een dag lang een werelddocent les te laten geven op school. Elke docent heeft een lesschema wat is besproken met het team van begeleiders van Semko. Het lesschema is een leidraad voor de dag. Een werelddocent is ideaal om als invaller te fungeren. Handig bij ziekte of wanneer de reguliere leerkracht andere bezigheden heeft. De werelddocent maakt een bijzondere dag van waarbij plezier en leren hand in hand gaan.


Het is niet dagelijks maar soms hebben we de neiging om iets op papier te zetten. Dan gooien we het op de sociale media en is het na een paar dagen weg omdat het uit ieders tijdlijn weer is verdwenen. Omdat te voorkomen hebben we onderwijsbloggers opgezet. Het zijn verhalen van werelddocenten of leerkrachten die iets meemaken maar zijn ook informatie berichten.

Veel plezier met lezen.