Werken aan jouw mindset 

Werken aan jouw mindset (voor jezelf als professional en ook voor de leerling).

Mindset is de overtuiging die mensen hebben over hun kwaliteiten, vaardigheden en eigenschappen.

Er zijn twee soorten mindset: een statische mindset en een groeimindset. Een statische mindset is het idee dat onze vaardigheden en eigenschappen vastliggen en niet kunnen worden veranderd. Mensen met een statische mindset geloven bijvoorbeeld dat hun intelligentie, talenten en vaardigheden vastliggen en niet veranderd kunnen worden.

Een groeimindset daarentegen is het idee dat onze kwaliteiten, vaardigheden en eigenschappen kunnen worden ontwikkeld en verbeterd door middel van inspanning, hard werken en doorzettingsvermogen. Mensen met een groeimindset geloven bijvoorbeeld dat hun intelligentie, talenten en vaardigheden kunnen groeien en verbeteren als ze hard werken en zichzelf uitdagen.

Een positieve mindset is een belangrijk aspect van de ontwikkeling van kinderen op de basisschool. Het helpt hen om te leren omgaan met uitdagingen en tegenslagen, waardoor ze een positief zelfbeeld ontwikkelen.

Wat bieden wij aan:

Tijdens deze training behandelen we de theorie van de mindset. Daarnaast gaan de leerkrachten ervaren welke mindset ze zelf tegenkomen tijdens diverse opdrachten. Hoe is jouw mindset als je het even niet meer weet? Wat kun je dan doen om toch verder te komen? We kijken naar hoe we de mindset praktisch kunnen toepassen in de klas, welke materialen daarbij kunnen helpen en we behandelen lesideeën die je de volgende dag meteen kunt inzetten in je eigen klas.

Voor wie:

Voor leerkrachten:

  • Die fouten maken als onderdeel zien van het leren.
  • Die willen leren dat intelligentie en talent kunnen worden ontwikkeld door middel van hard werken en doorzettingsvermogen.
  • Die willen dat hun leerlingen een positief beeld van zichzelf hebben, ongeacht hun prestaties.
  • Die leerlingen aanmoedigen en ondersteunen tijdens hun leerproces, in plaats van alleen gericht te zijn op het behalen van goede cijfers.

Concreet: Deze training duurt een ochtend of een middag. Met eventueel een vervolg.

Deze training is bedoeld om te prikkelen en te enthousiasmeren en daarnaast super praktisch. Je kunt de volgende dag direct aan de slag met oefeningen en filmpjes.

Docent: De training wordt gegeven door Klasina Osinga. Klasina geeft teamscholingen en coacht en begeleidt hoogbegaafde leerlingen. Ze heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het leren leren, de mindset en de executieve functies en is daarnaast nog steeds actief als leerkracht in het basisonderwijs.

Een voorbeeld van mindset
Op een dag kreeg Jesper een rekensom voorgelegd die hij niet meteen begreep. In plaats van het probleem aan te pakken en te proberen het op te lossen, gaf hij meteen op en zei: “Ik kan dit niet, het is te moeilijk.” De leerkracht probeerde hem aan te moedigen en te zeggen dat hij het kon proberen en dat het niet erg was als hij het niet meteen snapte, maar Jesper bleef volhouden dat het onmogelijk was.

Later die dag moesten de leerlingen een groepsproject doen waarbij ze een toren van tandenstokers en marshmallows gingen bouwen. Jesper zat in een groep met twee andere leerlingen die enthousiast begonnen met het bouwen van de toren. Jesper keek toe en zei: “Ik kan dit niet, ik ben niet goed in dit soort dingen.” De andere leerlingen probeerden hem te helpen en aan te moedigen om mee te doen, maar Jesper weigerde.

Aan het einde van de les was de toren van Jesper zijn groep de kleinste en minst stabiele van allemaal. Jesper was teleurgesteld, maar hij zei tegen zichzelf: “Het maakt niet uit, ik zei toch al dat ik het niet kon!”

Een voorbeeld wat je vast zult herkennen, op elke school zijn er leerlingen die het moeilijk vinden om verder te komen wanneer ze vast lopen. De kunst is om hier op de juiste manier mee om te gaan als leerkracht en leerling.

Ik heb belangstelling voor de scholing mindset.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.