Thematisch werken onderbouw 1/2(3)

Thematisch werken onderbouw is inspirerend en plezierig. Werken met een methode in de kleuterklas kan een stukje zekerheid en vastigheid bieden. Bij het volgen van een methode weet je dat alle leerlijnen en leerdoelen aan bod komen. Een methode is ontworpen aan de hand van de SLO doelen en dat je op die manier werkt aan een doorgaande lijn. Daarbij staan vooraf ook al de thema’s vast waar je jaar in jaar uit over werkt. En toch zal het altijd blijven knagen.

Sluiten de thema’s van de methode aan bij de interesse van de kinderen op het moment dat je het aanbiedt? Een kind komt ’s ochtends op school met een gebroken been. Het kind wordt in een rolstoel in de kring gezet. De kinderen zijn diep onder de indruk. Ga je dan de rest van de week werken aan kriebelbeestjes of pak je het moment en ben je in staat om aan te sluiten?

Thematisch werken onderbouw
Tijdens deze schoolbegeleiding gaat Petra Moedt jou leren hoe je een eigen thema in elkaar zet. Dit noemen we ook wel een beredeneerd leerstof aanbod. Dankzij het eigen aanbod kan je precies aanbieden wat op dat moment echt nodig is. Je houdt rekening met de leerlijn en met doelen passend bij de kinderen in je groep.

In het beredeneerd aanbod kan je veel aandacht geven aan spel. Spelen hoort bij kinderen, spelen is van levensbelang, want door spelen ontdekt het kind de wereld om hem heen, krijgt hij inzicht in gebeurtenissen en situaties.

Een school is vrij in hoe en in welke groep bepaalde leerstof wordt aangeboden. Het gaat hierbij om de doorgaande lijn. Een methode is niet verplicht maar een beredeneerd aanbod wel.

De teamscholing thematisch werken onderbouw gaat jou helpen om het aanbod in jouw groep vorm te geven. Na deze teamscholing is de methode een bronnenboek.

Waarom werken vanuit een eigen thema?

  • Jouw aanbod sluit beter aan bij het niveau en de interesse in jouw groep.
  • Meer ruimte voor spelen: spelen is ontdekken, kinderen zijn van nature nieuwsgierig naar de wereld om hen heen.
  • Jij sluit aan bij de doelen die de kinderen in jouw groep moeten leren.

Voor wie?

Voor leerkrachten van de onderbouw die hun eigen thema’s willen uitwerken en zelf hun onderwijsaanbod vorm willen geven.

Deze begeleiding kan worden aangeboden voor jouw eigen school, maar ook met een eigen samengestelde deelnemersgroep. Denk dan aan meerdere onderbouwleerkrachten van meerdere scholen.

Wat bieden wij?

Er zijn in elk geval twee bijeenkomsten van 2 tot 3 uren. Samen wordt een eigen thema uitgewerkt, waar je daarna meteen mee aan de slag kunt gaan in jouw eigen groep.
Maatwerk in de duur van de teamscholing is mogelijk.

Je leert creatief te denken over hoe je makkelijk een beredeneerd aanbod kunt opzetten.

Docent: Petra Moedt is al meer dan 30 jaar leerkracht groep 1/2, heeft ervaring met zowel zonder als het werken met een methode. Zij heeft meegewerkt aan Kleuterplein 1 en heeft bewegingslessen geschreven voor Kleuteruniversiteit.

Ik heb belangstelling voor deze scholing. Als vanzelf kunnen we zelf thema’s maken maar het is heel interessant om te horen hoe een ander het doet.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.