Positief lesgeven

Positief lesgeven en complimenten. Hoe vaak geef jij een compliment? En hoe vaak krijg jij een compliment? Waarschijnlijk minder vaak dan je zou willen. Want wat doet dat met je? Onverwacht midden op straat in de stad word je aangesproken over jouw stijlvolle kledingstijl. Of tijdens het sporten krijg je te horen dat jouw techniek bijzonder goed is. Juist, daar word je blij van. Beter nog, je gaat ervan stralen. Het geeft een ander licht op de dag die nog voor je ligt. Vanuit dit oogpunt gaan we ook kijken naar de leerlingen in jouw klas. Het is bewezen dat complimenten de relaties onderling positief beïnvloeden en versterken. De leerlingen op school halen betere resultaten en worden zelfverzekerder wanneer ze vaker een compliment krijgen van de leerkracht. Want wat wordt beloond, dat zal worden herhaald.

Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets ziet wat beter kan, bied dan je hulp aan.

Voor wie

Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8, klassenassistenten, intern begeleiders, kindercoaches, schoolleiders.

Resultaat

Na deze workshop ben je in staat om verschillende werkvormen in te zetten die zorgen voor een positieve boost in jouw klas en school. Een fijne sfeer voor leerlingen én leerkracht. Jij staat met een goed gevoel voor de klas en dit straal je uit. Bovendien weet je hoe je complimenten kan inzetten om jouw klassensfeer om te buigen naar een sfeer van waardering, leren, samenwerking en erkenning.

Alle deelnemers krijgen de ‘Complimenten in de klas’ – kaarten zodat iedereen gelijk de volgende dag aan de slag kan gaan.

Inhoud bijeenkomst

  1. Groepsvorming – Als we als kind ervaren dat onze aanwezigheid op prijs wordt gesteld en dat onze ideeën en onze bezigheden gewaardeerd worden, helpt dat ons om een goede basis te ontwikkelen voor persoonlijke groei en het aangaan van contacten met anderen. Kinderen die zich gewaardeerd voelen en vaak complimentjes krijgen, ontwikkelen een sterk gevoel van zelfvertrouwen. Dit dragen ze ook uit in het contact met andere kinderen.
  2. Groei-mindset & leerkuil – Soms zie je volwassen mensen in de knel zitten. Ze zijn dan gefrustreerd omdat het niet lukt. Sommigen mensen zouden stoppen na de eerste poging of nog erger ze beginnen er niet aan. Hoe mooi zou het zijn dat we kinderen vanaf jonge leeftijd leren hoe ze om zouden kunnen gaan met tegenslag. Hoe zouden we kinderen leren om veerkrachtiger te kunnen worden?
  3. Complimenten in de klas – Wanneer jij een fijn pedagogisch klimaat in jouw klas hebt weten te creëren door de elementen te gebruiken van positief lesgeven , wil je dit ook doorgeven aan jouw collega’s en leerlingen. Alle leerlingen binnen de hele school moeten waardering voor elkaar hebben en dit ook naar elkaar gaan uiten. Hiervoor moeten ze leren om naar elkaar te kijken wat er goed wordt gedaan. Dit zorgt voor plezier in samenwerking, plezier in leren en plezierige pauzes.
  4. Praktijkvoorbeelden & lesideeën – We gaan aan de slag met veel voorbeelden uit de praktijk. Na afloop heb jij voldoende inspiratie om in jouw eigen klas te gaan gebruiken. Alle ideeën zijn verzameld in een reader.
Positief lesgeven

Hoe werkt het

Deze workshop duurt twee uren en heeft prachtige praktische voorbeelden die je direct kan toepassen in je groep. Maatwerk betreffende deze workshop is altijd mogelijk.

Trainer

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider en geeft scholing over de onderwerpen; ‘positief lesgeven’ en ‘Technisch lezen’. Annelies heeft ‘Complimenten in de klas’ ontwikkeld en de bijbehorende cursus. Ook coacht zij startende intern begeleiders en leerkrachten.

Annelies Brouwer en positief lesgeven

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.


Ik heb belangstelling voor de workshop positief lesgeven

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.