Een muziekmethode uitzoeken is niet zo makkelijk. Wat past bij ons en wat niet? Muziek in het onderwijs krijgt de laatste tijd veel aandacht want naast dat het heel leuk is, is muziek erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen in brede zin. En bovendien hoort muziekles op school er gewoon bij.
Maar niet iedereen is even vaardig in muziek, waardoor er soms drempels ontstaan om muziekles te geven. Het plezier verdwijnt en met toenemende druk op het rooster schiet de muziekles er dan al snel bij in.
Een muziekmethode is een goed hulpmiddel voor de lessen. En op praktisch iedere school is al wel een methode aanwezig. Maar hoe zet je de methode zo in dat je het beste eruit haalt? Hoe kan iedere collega (weer) met plezier met de methode lesgeven? Moeten echt alle lessen gegeven worden of kan daar, met oog op het overvolle rooster, in geschoven worden? Kan de doorgaande leerlijn dan nog gewaarborgd worden zodat ieder kind goed muziekonderwijs krijgt?
Twee varianten van deze scholing
- Nieuwe muziekmethode uitzoeken en implementeren
- Huidige muziekmethode goed gebruiken passend bij de school
Muziekmethode nieuw uitzoeken en implementeren
Berthea de Boer, onze muziekspecialist, kan samen met het team onderzoeken welke muziekmethode het beste bij het team en de visie van de school past. In dit traject kijkt ze samen met jullie naar de voor- en nadelen van de verschillende methodes. Aan bod komt onder andere gebruiksgemak, welk basis instrumentarium er voor de lessen op school aanwezig moet zijn, de doorgaande leerlijn en hoeveel tijd er per les ingeruimd wordt. Daarnaast kent Berthea de lesopbouw van elke methode en kan ze aangeven of en hoe deze aangepast kan worden naar de gewenste situatie voor jullie school. Voor een goede implementatie van de methode op langere termijn is uiteraard ook begeleiding mogelijk.
Huidige muziekmethode goed gebruiken
De methode die aanwezig is op school is nog niet altijd aan vervanging toe. Het kan zijn dat na verloop van tijd de methode niet meer in alle klassen op dezelfde manier wordt gebruikt. In deze variant van de scholing frist Berthea de werkwijze en visie van de methode weer op. Daarnaast geeft ze teambreed praktische tips om de methode beter te gebruiken passend bij de school. Mogelijkheid voor individuele coaching kan in de aanvraag worden meegenomen.

Meer visie op het muziekonderwijs
Wat is goed muziekonderwijs en wat wil je de kinderen meegeven? In beide varianten van deze scholing gaat Berthea aan de slag met visie. Wat zijn de hoger gelegen doelen die je als school kunt hebben op muziekonderwijs? Hoe laat je kinderen op een mooie manier kennis maken met muziek? Verwacht geen moeilijk muziektheorie, verwacht enthousiasme en plezier.
Docent: Berthea de Boer is gediplomeerd muziekkunstenaar en kan mensen op een positieve manier begeleiden om muzieklessen te geven. Daarnaast heeft Berthea lesgegeven in het basisonderwijs en begrijpt ze wat kansen en uitdagingen zijn wanneer je les geeft. Pas wel op, Berthea is heel enthousiast over muziek onderwijs, voor je het weet ga je dagelijks aan de slag met muziek.