Mindmappen in de school

Dagelijks zijn we aan de slag om kinderen aan het leren te krijgen. We hopen van harte dat ze oppikken wat wij ze met zo veel passie aanbieden. Mindmappen is een prachtig middel om kinderen de lesstof beter te laten onthouden.

Een mindmap is een ‘tekening’ van gedachten volgens een vaste structuur gecombineerd met woorden en afbeeldingen. Bij mindmappen gaat het om een combinatie van schrijven en tekenen. Een mindmap helpt leerlingen om informatie beter te onthouden en te structureren. Op een wonderlijke manier sluit dat beter aan bij ons natuurlijke denken en leren dan simpelweg A4-tjes vol schrijven.

Beter onthouden en het is ook nog leuk

Mindmappen heeft veel voordelen: de standaard manier van aantekeningen maken helpt je bijvoorbeeld bitter weinig bij het onthouden van wat je schrijft. Mindmappen past veel beter bij de manier waarop je hersenen informatie opslaan. Door meerdere kleuren, plaatjes en verbindingen te maken leg je sterkere associaties aan

Mindmappen is een verandering in denken en leren, zonder dat het heel veel voorbereiding eist van de leerkracht. Het is geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken. Een boekverslag kan ook door middel van een mindmap worden gemaakt. De verwerking van een spelingscategorie hoeft niet altijd in een werkboek of op een tablet worden gemaakt, een mindmap leent zich hier uitstekend voor. Maar natuurlijk ook voor het verwerken van een prentenboek bij de kleuters.

Mindmappen is geschikt voor alle vakken op school

Mindmappen kan bij alle vakken, die op de basisschool gegeven worden, gebruikt worden. Maar ook bij vergaderingen, gesprekken, bedrijven, brainstormen, lijstjes, dagplanning, visie omschrijving van de school etc.

Mindmappen is geschikt voor alle leeftijden op een basisschool; leerlingen maar zeker ook voor de leerkrachten en directie. Mindmappen is voor scholen die creativiteit willen combineren met effectief leren.

Voor wie:

Voor leerkrachten
• die meer rendement uit de lessen willen halen.
• die creativiteit en plezier willen combineren met effectief leren.

Wat bieden wij aan:

Deze scholing heeft twee mogelijkheden. Een scholingsmoment waarbij de theorie en de praktijk wordt uitgelegd. In een ochtend of middag komt alles aan de orde. Dit is een workshop.

Een andere mogelijkheid is om twee bijeenkomsten te organiseren. Dan kan een ieder het geleerde toepassen in de klas en is er een tweede moment van verdieping. Je krijgt de nodige literatuur mee naar huis om te bestuderen.

Na deze teamscholing kun je direct aan de slag gaan om met jouw leerlingen te mindmappen.

  • Je leert de theorie van mindmapping en kan deze uitleggen aan collega’s.
  • Je krijgt handvatten om leerlingen de techniek aan te leren.
  • Je gaat werken met opdrachten die jij ook in jouw eigen groep kunt doen.
  • Je gaat weten waarom mindmappen een belangrijke aanvulling is op jouw lessen.
  • Je leert wanneer mindmappen kan gebruikt worden bij de diverse vakken op school.
  • Je weet wanneer mindmappen het meest effectief is.
Aan het einde van het traject:

In elke klas wordt het mindmappen ingezet. De frequentie kan een schoolafspraak zijn. Elke deelnemer begrijpt de theorie en kan direct aan de slag. Het mindmappen is geborgd in de schooldocumenten en is zichtbaar in de school.

Docent:

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider en geeft teamscholing. Annelies coacht startende intern begeleiders.

Annelies Brouwer en mindmappen
Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden  te bespreken.

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de scholing mindmappen

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.