Teamscholing

Tekeningen lezen is op een andere manier observeren

Deze teamscholing is bedoeld voor leerkrachten van de onderbouw (groep 1 tot 4) 

Hebben de kinderen in jouw klas lekker getekend vandaag? Waarom mochten ze tekenen? Om even iets voor zichzelf te doen? Of was het een verwerking van een andere les, of misschien wel een tekenles waarin nieuwe technieken zijn aangeleerd? Waar we ons niet altijd bewust van zijn, is dat de tekening van een kind een schat aan informatie geeft over het kind zelf. Want, een kind is wat hij tekent. Wil jij als leerkracht de kindertekentaal beter verstaan? Deze teamscholing kan jou helpen om uit een tekening te halen wat een kind of een klas nodig heeft. Je krijgt praktische tekenhandvatten die je direct toe kunt passen in je klas.

Tekeningen lezen, voor wie?

Voor leerkrachten die op een andere manier willen observeren en naar kinderen willen kijken.

Tekeningen lezen, het resultaat

Na deze scholing kijk je niet alleen anders naar tekeningen maar ook naar kinderen. Je bent in staat een creatief en krachtig observatie- en communicatiemiddel in te zetten wat een positieve invloed heeft op het welbevinden van het kind en de sfeer in de groep.

Inhoud bijeenkomsten

 1. Energetisch tekenen
  Krassen mag! Het belang van energetische tekenoefeningen die bevrijdend werken en het kind leert zijn ruimte in te nemen. Wat kun je daar aan aflezen? En hoe ga je om met de behoefte die een kind laat zien?
 2. Vormtekenen
  Is jouw klas in vorm? En hoe blijft deze in vorm? In deze les leer je de kinderen via de tekentaal grenzen stellen en laat je hun zelfvertrouwen groeien. De oefeningen die je krijgt bevorderen rust in de groep.
 3. Huizen
  Wat heeft een kind in huis? De huistekening is een bron van informatie in de tekentaal. Het leert ons veel over de maker ervan. Wat kunnen we er aan aflezen en welke vragen stellen we aan de tekenaar?
 4. Kleur
  Hoe maak ik een kleurrijke klas? De kleurrijke klas heeft namelijk veel mogelijkheden. Zo’n klas heeft de tools om emoties op creatieve wijze te uiten. Ook vandaag krijg je inspirerende lesideeën.

Waar & Wanneer

Linda Walinga komt graag naar uw school. Ze komt vier middagen naar keuze. Elke middag is van 15.00 tot 17.30 (maatwerk is altijd mogelijk).

Hoe werkt het?

Elke cursusmiddag tekeningen lezen bevat:

 • Een eigen thema
 • Praktische opdrachten om met je groep uit te voeren
 • Theorie
 • Zowel individuele tekenenopdrachten als relatietekeningen
 • Oefeningen in het ‘lezen’ van kindertekeningen
 • Les ideeën en toepassingsmogelijkheden voor in de praktijk
Trainer
Linda Walinga
Linda Walinga

Linda Walinga is specialist Creatieve communicatie. Ze kan beeldtaal zoals tekeningen lezen. Linda geeft trainingen en worskhops ‘Kindertekeningen lezen’ (basiscursus en de vervolgcursus). Daarnaast is Linda coach. Ze kan leerkrachten helpen om de sfeer in de klas positief te veranderen door het lezen van beeldtaal. Linda heeft een eigen praktijk zodat ze ouders en kinderen individueel kan helpen. Linda heeft een achtergrond in het basisonderwijs.

Incompany

De schoolbegeleiding tekeningen lezen wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.


Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de scholing kindertekeningen lezen (groep 1 tot 4)

 • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen

Linda Walinga kan ook een individueel coachingstraject aangaan. Samen met de leerkracht kijken naar de klas en met de hulp van beeldtaal geven wat nodig is. Klik hier voor de juiste lijn.