Faalangst

Een scholing voor het team: kinderen met faalangst

Een op de tien kinderen heeft last van faalangst. Hoe speel je als leerkracht in op de eerste signalen die een kind geeft van zijn gevoelens van onmacht? Door ‘Ik kan dat niet!” te zeggen steekt een kind een grote vlag in de lucht om duidelijk te maken dat we even moeten stilstaan en eens goed moeten kijken en luisteren naar wat het te zeggen heeft. Is er sprake van onzekerheid of speelt hier faalangst? Onzekerheid is niet erg, maar faalangst blokkeert, beperkt de nieuwsgierigheid. Het kind wordt bang om nieuwe dingen te leren.

Voor ouders is het vaak pijnlijk

Die angst komt op school tot uiting maar zeker ook thuis. Voor ouders is het vaak pijnlijk om te zien hoe hun kind hieronder lijdt. En als leerkracht voel je je regelmatig onmachtig om op een goede manier contact te krijgen met het faalangstige kind. Het is van belang dat ouders en leerkrachten de signalen van faalangst tijdig opvangen en er goed op reageren.

Faalangst kan optreden in situaties waarin een taak moet worden volbracht, die beoordeeld wordt. De spanning zorgt ervoor dat relatief veel kinderen slechter presteren dan van hen verwacht mag worden. Uiteraard worden te beoordelen prestaties het meest op school gevraagd. Die heeft dan ook een grote verantwoordelijkheid voor het opsporen en begeleiden van faalangst bij haar leerlingen.

Herkennen, ondersteunen en laten groeien

Als je weet hoe je leerlingen met faalangst kunt herkennen en kunt ondersteunen bied je de leerlingen de kans om te leren omgaan met hun faalangst waardoor de kinderen kunnen groeien. Je helpt de leerlingen die aan jou zijn toevertrouwd om hun zelf-zijn te vergroten waardoor er ruimte ontstaat voor groei, voor nieuwe ontwikkelingen.

Voor wie:

Voor scholen

  • die een bijdrage willen leveren om faalangst te voorkomen en die zelfvertrouwen bij leerlingen willen kweken.
  • die leerlingen willen wapenen voor de toekomst.
  • die het belang inzien van een goed pedagogisch klimaat.
Wat bieden wij aan:

Een waardevolle training, waarin aandacht is voor de theorie, maar vooral ook voor de praktische invulling.

Na deze training kan het team direct aan de slag gaan om faalangst bij leerlingen te helpen voorkomen en de leerkrachten kunnen gericht kinderen begeleiden die faalangst hebben.

  • Leerkrachten krijgen handvatten om kinderen meer zelfvertrouwen te geven.
  • Leerkrachten gaan werken met een oplossingsgerichte aanpak bij actuele situaties in je groep.
  • Leerkrachten gaan leren om taal in te zetten om een ander pedagogisch klimaat te creëren.
  • Leerkrachten leren kinderen assertiever te zijn zodat ze beter voor zichzelf opkomen.
  • Leerkrachten kunnen ouders adviezen geven in het omgaan met hun faalangstige kind.

Een kind dat zich veilig en gezien voelt in de klas kan zijn kwaliteiten beter laten zien. Dit zal uiteindelijk leiden tot betere prestaties.

Duur training
Deze training/ workshop kan een middag (2 uren) of een ochtend duren. Het is ten alle tijden maatwerk.

Rudy van der Noord en faalangst
Rudy van der Noord

Rudy van der Noord[/caption]

Docent:

Rudy van der Noord, onderwijzeres, kindercoach, trainer oplossingsgericht werken en NLP-master opgeleid. Rudy geeft naast de training kinderen met faalangst ook de training: oplossingsgerichte kindgesprekkenNLP in de basisschool de masterclass Systemisch werken en coöperatief leren, praktisch aan de slag.

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de teamscholing faalangst

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen


Je bent leerkracht en je wilt een persoonlijk scholing in deze faalangsttraining. Klik dan op onze cursus.