Executieve functies

Executieve functies zijn de regel- en aansturingsfuncties van de hersenen. Je hebt ze nodig voor de dagelijkse praktijk en zeker ook op school. De functies staan niet op zichzelf, maar hebben invloed op elkaar en werken samen. De functies zijn een sterke voorspeller voor schoolsucces. Waarschijnlijk is het belangrijker om de executieve functies te ontwikkelen, dan dat je een hoog IQ hebt. Een IQ zonder executieve functies is, als een luchtballon zonder mand. (Semko heeft ook een ballonteam, vandaar de vergelijking)

Wij gaan aan de slag met de volgende executieve functies.

 • Inhibitie
  Eerst nadenken voordat je iets gaat doen. Het vermogen om je gedrag te remmen.
 • Werkgeheugen
  Je kan informatie in het geheugen vasthouden en die informatie gebruiken tijdens de uitvoering van moeilijke taken.
 • Emotieregulatie
  Je hebt je emoties in de hand ook al vind je iets minder leuk. Je zet door.
 • Planning en organisatie
  Je kan een plan bedenken. Je begrijpt ook wat belangrijk is en wat minder belangrijk is.  
 • Taakinitiatie
  Je gaat direct beginnen met een taak en je hebt alles bij de hand en je hebt alles efficiënt ingedeeld.
 • Flexibiliteit
  Als het even tegenzit ben je in staat om je aan te passen aan de veranderende omstandigheden.
 • Metacognitie
  Je gaat in de helikopter en kunt naar beneden kijken om je jezelf te evalueren.

Wat bieden wij aan:

Tijdens deze training gaan we de executieve functies behandelen. We leggen uit wat elke functie is en waarom deze belangrijk is. We leren hoe je de functies kan herkennen. Wij laten na elke uitgelegde functie de leerkrachten nadenken hoe zij deze kunnen stimuleren. Deze praktische voorbeelden gaan we verzamelen.  

Ons doel van de training is bewustwording bij de leerkrachten. Executieve functies kan je al vanaf jonge leeftijd trainen. Wanneer wij als leerkrachten ons hiervan bewust zijn, kunnen we een andere werksfeer creëren. 

Na afloop krijgt de school binnen twee werkdagen een persoonlijke reader met materiaal wat is ingebracht door de aanwezigen van de training.

Voor wie:

Voor leerkrachten:

 • Die kinderen willen leren leren.
 • Die een verbeterende werksfeer in de groep willen hebben.
 • Die rekenen, taal en spelling belangrijk vinden maar door het harde werken van de leerlingen tijd over hebben voor andere lessen.

Concreet: Deze training duurt een ochtend of een middag. Na de training is het aan de school zelf om de executieve functies levend te houden. Tijdens de training geven wij hier suggesties voor.

Deze training is bedoeld als bewustwording en super praktisch. Je kan direct aan de slag om de functies te oefenen.

Docent: Het training wordt uitgevoerd door Annelies Brouwer en Meindert Tjerkstra.

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden  te bespreken.

Ik heb belangstelling voor de scholing executieve functies.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Eén reactie

 1. Aan de start van het schooljaar heeft het team van de Epemaskoalle uit Ysbrechtum de scholing executieve functies gevolgd. In deze scholing hebben Meindert en Annelies de zeven functies niet alleen theoretisch toegelicht, maar zijn we door hen ook voorzien van ideeën over hoe we met deze functies in de groep aan de slag kunnen. Daarnaast zijn er ook voorbeelden van spelletjes en overige materialen gegeven die we in kunnen zetten bij het ontwikkelen van de executieve functies. De scholing is op het primaire proces gericht en zeer praktisch en dus toepasbaar in de praktijk.

  Na afloop hebben we een reader ontvangen waarin de zeven functies kort en bondig staan beschreven. De theorie is aangevuld met de ideeën die door het team op de wisbordjes zijn verwoord.

  Meindert en Annelies zijn prima in staat om af te stemmen op de groep. Daarnaast hebben ze een ontspannen manier van presenteren en weten de leerkrachten goed te betrekken bij hun verhaal. Ook zijn ze goed op elkaar ingespeeld en nemen heel flexibel het stokje van elkaar over.

  Ik kan deze scholing aanbevelen bij teams die voor het eerst aan de slag gaan met de executieve functies. Door deze scholing kun je een praktische en vlotte start maken in je school en ervaring opdoen met de executieve functies.

  Stana de Wit (schoolleider Epemaskoalle)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.