Echtscheiding, hoe ermee om te gaan

Echtscheiding komt veel voor. Iedereen heeft kinderen in de klas waar de ouders van zijn gescheiden. Dit is een workshop die wordt gegeven op school met een eigen samengestelde groep. Dit kan tijdens een vergadering of bijvoorbeeld tijdens een studiedag. Deze workshop duurt ongeveer twee uren (maatwerk is mogelijk).

In praktisch elke klas zijn er kinderen met gescheiden ouders. Het aantal echtscheidingen groeit nog steeds. Elke leerkracht heeft te maken met dit onderwerp. Het probleem is groot en komt direct terug in de klas. Dit is te merken in gedrag en in leerresultaten. Over dit onderwerp geen kennis hebben, is een gemis voor de leerkracht.

De problematiek van echtscheiding op school varieert van gescheiden ouders die informatie over hun kind willen tot loyaliteitsconflicten, ruzies op het schoolplein en beladen oudergesprekken. In de praktijk blijkt dat veel leerkrachten eraan twijfelen of omgaan met echtscheiding wel tot hun taken behoort, dat ze bang zijn om betrokken te worden in een conflict en vaak niet weten of en hoe ze moeten handelen of eventuele problemen niet opmerken. Echtscheiding bestaat en is een belangrijk maatschappelijk gegeven dat via ouders en kinderen de school binnenkomt. Is er een rol voor de school bij echtscheiding en zo ja, waarom? Hoe concretiseert de school die rol?

School heeft een speciale positie

Tijdens een echtscheiding heeft een school een speciale positie. Het is de constante factor van een kind. Regels en structuren zijn hetzelfde. De leerkracht wordt ook vaak als een van de eersten geconfronteerd met de gevolgen van een (ophanden zijnde) echtscheiding. De school heeft op dit vlak een belangrijke signalerende rol. Juist daarom kan de school en de leerkracht in het bijzonder – zonder in de rol van hulpverlener te stappen – als begeleider van het kind in alledaagse situaties een belangrijke bijdrage leveren aan een meer stabiele ontwikkeling van een kind tijdens een echtscheiding.

Problemen bij scheiding

Veel kinderen worstelen met problemen rond de periode van echtscheiding. Deze problemen openbaren zich onder andere op school. Onderpresteren of juist abnormaal je best gaan doen, ongeïnteresseerdheid, concentratieproblemen, gedragsveranderingen en spanningen in het contact met anderen zijn enkele voorbeelden.

Ouders en school tijdens en na een echtscheiding

Daarnaast is het van belang dat de school met beide ouders een actieve en goede relatie opbouwt en onderhoudt. Ouders spelen een cruciale rol bij de opvoeding en de ontwikkeling van het kind en zijn niet weg te denken uit de school. Wat zijn concrete afspraken wanneer ouders in een echtscheiding zitten?

Wat bieden wij aan:

Een interactieve workshop over het onderwerp echtscheiding. Deze workshop kunnen we aanbieden tijdens een teamvergadering of studiedag. De workshop heeft als tijdsduur 2 uren. (maatwerk is mogelijk).

Wat krijgt u:

Na afloop hebt u zicht op de problematiek van de echtscheiding. Daarnaast hebt u praktische tips die u kunt inzetten in de klas. School krijgt ook beleidsmatige tips.

Het onderwerp hoort minimaal 1 keer per jaar besproken te worden. Bewustwording zal de ogen openen wat ten goede komt van vele kinderen in de klas.

Docent:

Mettelina Baarda is academisch coach/ counselor en heeft zich als rouwtherapeut gespecialiseerd in verlies- en rouwbegeleiding. Zij heeft veel ervaring opgebouwd op het gebied van “schoolgaande kinderen in en na echtscheidingssituaties”. Mettelina heeft een eigen praktijk waarbij ze volwassenen en kinderen therapie geeft.

Echtscheiding

Kinderen in spagaat: kiezen is altijd verliezen

Ouderavond

Deze workshop is ook heel geschikt voor een ouderavond.

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.

Ik heb belangstelling voor het onderwerp echtscheiding

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.