Didactisch handelen

Een EDI-specialist komt langs.

Kansengelijkheid start met het hebben van hoge verwachtingen en het doorzetten in het behalen van doelen. Naast het pedagogisch handelen gebruik je het didactisch handelen om leerlingen deze doelen te laten behalen.

Een structuur voor het didactisch handelen is de Expliciete Directe Instructie (EDI).

Is er geen doorgaande lijn in het didactisch handelen of is het didactisch handelen onvoldoende van kwaliteit? Daar kun je verandering in brengen door gerichte acties te ondernemen.

Wat is de inhoud van deze scholing:

We gaan uit van maatwerk en de vraag van de school. Het start met een gesprek met de directeur, intern begeleider en ‘expert’-leerkrachten om de beginsituatie van de school te bepalen betreffende het didactisch handelen.

Desgewenst kan de beginsituatie ook bepaald worden door middel van klassenbezoeken. Op basis van deze beginsituatie bepalen we samen wat nodig is voor de school om een doorgaande lijn didactisch handelen te creëren.

Waar kunnen we mee aan de slag gaan:

  • Kennis vergroten over het EDI-model
  • Samen lessen voorbereiden
  • Klassenbezoeken
  • Borgen van het EDI-model

Bovenstaande doelen zijn gebaseerd op het boek Expliciete directe instructie van John Hollingsworth en Silvia Ybarra.

Het traject waarin we aan bovenstaande doelen werken, kiezen we samen. Het traject kan bestaan uit teambijeenkomsten, klassenconsultaties, bouwbijeenkomsten, expert-bijeenkomsten en/of MT-bijeenkomsten.

Het resultaat van deze scholing:

Aan het eind van het traject staat er een doorgaande lijn didactisch handelen op school en is de leerkracht bewust bekwaam in het didactisch handelen. Afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden voor het traject, zullen de resultaten verschillen.

Docent:

Ik ben Alyt Landman en heb ruime ervaring (35 jaar) in het onderwijs als leerkracht, intern begeleider, directeur en programmamanager. In 2021 ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer en heb ik mijn bedrijf ‘Samen bekwamer’ opgericht.

Nog’ betekent ‘tot nu’. Het betekent voor mij dat er al veel is en dat er ruimte is voor ontwikkeling.

Ik bied mijn kennis en ervaring aan scholen aan met het doel om het onderwijs aan kinderen nog beter aan te laten sluiten, nog mooier te maken. Ik zie dat alle leerkrachten met grote inzet het beste onderwijs willen bieden en heel veel goed doen. Toch zijn er blinde vlekken, nog onvoldoende specifieke kennis, nog onvoldoende vaardigheden of nog onvoldoende kennis van wat je collega’s doen en weten.

Ik geloof in ontwikkelbaarheid van mensen en geloof dat iedereen een volgende stap kan zetten. Vanuit die overtuiging kom ik graag bij je op school om mee te denken, teamscholing te bieden en klassenbezoeken uit te voeren. Het gesprek dat ik met je voer gaat uit van wat je al kunt en welke volgende stap je kunt zetten, gericht op het doel.

We kennen elkaar nog niet maar ik kijk uit naar de kennismaking!

Ik wil graag met mijn school aan de slag met didactisch handelen

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.