Bij Dalton denkt u waarschijnlijk direct aan planborden en weektaken. Bij gymnastiek kunnen de principes van Dalton op een hele andere manier terugkomen. De kernwaarden samenwerken en zelfstandigheid komen heel goed van pas tijdens een gymnastiek les. Kijk eens wat er ontstaat als je kinderen vrijheid geeft in bewegingssituaties. Dan wordt er heel effectief bewogen en ontstaat er vanzelf differentiatie, waardoor iedereen op zijn eigen niveau beweegt en leert. Dan doen we een een beroep op de intrinsieke motivatie, kinderen willen immers van nature graag bewegen. Dat is toch wat we graag willen bereiken?

Bij daltongym staan we niet met z’n dertigen voor dezelfde bok. Bij daltongym is het hele gymlokaal een uitdagende leeromgeving. Leerlingen leren van en met elkaar. Tijdens daltongym is er veel bedrijvigheid in de zaal. De zaal is op een dalton manier ingericht.

Bijvoorbeeld:

  • Samen naar hartenlust duikelen en zwaaien
  • Samen een team vormen en samenspelen
  • Samenwerken om een opdracht te laten slagen

In deze teamtraining geven we een aantal praktische voorbeelden hoe we de gymles aan kunnen passen naar de principes van Dalton. We geven praktische handvatten zodat de gymlessen er anders uit zien. 

Voor wie, voor scholen:

  • die hun bewegingsonderwijs beredeneerd willen geven. Geen losse lessen maar in een lijn.
  • die affiniteit hebben met het daltononderwijs, daltonschool zijn of misschien willen worden
  • die hun leerkrachten willen helpen met het organiseren van betekenisvolle gymlessen

Gedurende een of twee dagdelen bespreken we tips en tricks om de gymlessen meer ‘daltonproof’ te maken. Samen denken we na over de planning van het bewegingsonderwijs en kijken we welke winst hier te behalen valt.

Je krijgt concrete voorbeelden hoe de daltonprincipes in de gymlessen verwerkt kunnen worden en met welke aanpassingen je elke les leuker kunt maken. Uiteraard werkt dit het beste in de gymzaal zelf, maar de scholing kan ook prima in een klaslokaal plaats vinden.

Vooraf gaan we graag met u in gesprek om in kaart te brengen wat er leeft in een team. We geven een training op maat.

Docent

Deze training wordt gegeven door Carina van Kesteren. Zij is leerkracht basisonderwijs en vakleerkracht gymnastiek. Zij heeft jaren les gegeven op een daltonschool en weet de voordelen van dit type onderwijs te benutten. 

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de teamscholing daltongym

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen