Cynthia Hengst

Mijn naam is Cynthia Hengst en ik ben geboren in 1980 in Leeuwarden. Nu woon ik in de Fryske Marren met mijn partner en mijn 3 jongens.

Als kind wilde ik graag iets doen met mijn handen.. Ik had alleen geen idee wat. Iets creatiefs, uitdagends, iets waar ik van kon blijven leren en genieten. Ik was altijd aan het tekenen, schilderen en later ook kaartjes maken, logo’s ontwerpen, sieraden maken enz. Ik heb als werk schepen geschilderd, logo’s en reclameborden gemaakt en auto’s bestickerd.  

In december 2019 werd ik door de school van mijn jongste zoon gevraagd om een schilderles te verzorgen met het thema winter! Omdat creatief bezig zijn in alle opzichten mijn grote hobby is heb ik die vraag gelijk met ja beantwoord!

Ik heb 1 maand een schilderles gegeven in gecombineerde groepen van 18 leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Ik wilde ze leren de basis te zetten voor het schilderen op een paneel of doek door de ondergrond voor te bewerken. Daarna moest ik wat verzinnen wat uitdagend genoeg is voor de bovenbouw en niet te moeilijk voor de jongsten in de groep. Ik heb ze wat voorbeelden laten zien die ik gemaakt had en heb ze anders naar de schilderijen laten kijken. De blikken in de ogen van dat kunnen wij niet… en dan uitleggen dat overal makkelijke vormen in zijn te ontdekken zodat ook zij het kunnen maken! En dan achteraf de trots die van ze afstraalde als ze de werken kwamen laten zien! Prachtig! Ik had zo genoten van die lessen dat ik meer wilde. En nu ben ik jullie Werelddocent voor 1 dag, middag of ochtend! 

We gaan de creativiteit prikkelen, anders leren kijken, durven, materialen door elkaar gebruiken, laten zien dat kunst niet verkeerd kan zijn of fout en dat iedereen zijn eigen stijl heeft d.m.v. plaatjes.

Wat gaan we doen in een dag

In 1 dag proberen we zoveel mogelijk verschillende technieken uit. Zo zal er intuïtief getekend en of geschilderd worden, worden er verschillende materialen gebruikt en wordt er geknipt en geplakt om tot een mooi eindwerkstuk te komen. 

Wat gaan we doen in een ochtend of middag

Voor een middag of ochtend zullen we een mooi schilderij maken. Dit kan op thema van de school of 1 van mijn eigen thema’s. Elke keer wat nieuws. We gaan werken met sponsjes, stokjes, penselen, wattenstaafjes.. wat we maar kunnen gebruiken, alles mag. We gaan simpele vormen gebruiken om tot de mooiste creaties te komen. Maar het belangrijkste is dat we er plezier in hebben.

Ik hoop tot gauw!

Cynthia Hengst
Cynthia Hengst
Cynthia Hengst

Semko werelddocenten: klik op de afbeelding voor meer informatie.