Creatief denken krijgt een steeds grotere rol in het ‘leren van de toekomst’, het is een van de 21st Century Skills. En terecht, want het leven zit vol uitdagingen. Of het nou gaat om werk, school of andere activiteiten, het gaat niet altijd zoals verwacht. Wie creatief kan denken, kan kansen zien en flexibel zijn. Hij laat zich niet zomaar uit het veld slaan als dingen anders gaan dan de planning was. Ontdekken, ontwikkelen, fouten durven maken, hoort er allemaal bij. Bij de teamscholing creatief denken gaan we allerlei oefeningen doen om de creatieve mindset te trainen.
Creatieve mindset, growth mindset
Met een creatieve mindset denk je in mogelijkheden, hierdoor sta je flexibel in het leven. Je laat je niet zomaar tegenhouden door onverwachte veranderingen of situaties, want je hebt vertrouwen in je eigen ideeën en mogelijkheden. Het goede nieuws is dat iedereen het kan leren. Het is net zoals bij het opbouwen van conditie, door te trainen word je er beter in. Een creatieve mindset van de leerlingen begint bij de leerkracht.
Voor wie:
Voor leerkrachten die:
- Die hun creatieve mindset willen trainen.
- Die in de klas met ‘creatief denken’ aan de slag willen, en daar handvatten voor kunnen gebruiken.
Wat bieden wij aan:
We gaan aan de slag met:
- Wat is een creatieve mindset?
- Tips om de creatieve mindset bij jezelf en vervolgens bij leerlingen te trainen.
- Deelvaardigheden van creatief denken:
- Divergeren: Zoveel mogelijk ideeën verzinnen.
- Flexibel associëren: Verbindingen maken tussen dingen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben.
- Verbeelden: Bekende dingen vervormen tot iets nieuws.
- Creatief waarnemen: Verschillende en verrassende dingen zien, horen of voelen in dagelijkse en vertrouwde zaken.
Tijdens deze teamscholing gaan we veel doen, want door te doen leren we. Bij alle deelvaardigheden horen praktische activiteiten die later weer toe te passen zijn in de klas.
Wat krijgt u:
Aan het einde van deze teamscholing bent u in staat om ‘creatief denken’ in de klas aan te bieden. Dit kan als activiteit op zich (passend bij de 21e eeuwse vaardigheden), maar het kan ook in combinatie met andere vakken bijvoorbeeld taal, drama of tekenen. U kent het belang van creatief denken, de theorie en u hebt praktische handvatten voor in de klas.
Daarnaast krijgt u praktische tips voor uw creatieve mindset. Dankzij deze tips weet u hoe u een klimaat kunt creëren waarin leerlingen de ruimte krijgen voor hun creativiteit. Dit is een houding die op elk moment van de dag toegepast wordt en niet gebonden is aan een bepaald vak.
Docent:
Linda Sinnige is juf, workshopleider en maker van het kaartspel ‘Dikke Draai Banaan’. Ze is twee keer afgestudeerd in ‘Creatief Denken’ en een keer op het gebied van onderwijs.
Tijdsduur en aantal bijeenkomsten
De teamscholing kan worden aangeboden in een dagdeel naar keuze. Ook is het mogelijk om het als workshop van een uur tot anderhalf uur aan te bieden.
Incompany
Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.
Materialen
Hoe kan je creatief denken stimuleren. Er zijn materialen, klik hier.