Complimenten in de klas, ontdek wat dit doet met het pedagogische klimaat. Een scholing/ workshop voor het team.

Hoe vaak geef jij een compliment? En hoe vaak krijg jij een compliment? Waarschijnlijk minder vaak dan je zou willen. Want wat doet dat met je? Onverwacht midden op straat in de stad word je aangesproken over jouw stijlvolle kledingstijl. Of tijdens het sporten krijg je te horen dat jouw techniek bijzonder goed is. Juist, daar word je blij van. Beter nog, je gaat ervan stralen. Het geeft een ander licht op de dag die nog voor je ligt. Vanuit dit oogpunt gaan we ook kijken naar de leerlingen in jouw klas. Het is bewezen dat complimenten de relaties onderling positief beïnvloeden en versterken. De leerlingen op school halen betere resultaten en worden zelfverzekerder wanneer ze vaker een compliment krijgen van de leerkracht. Want wat wordt beloond, dat zal worden herhaald.

Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets ziet wat beter kan, bied dan je hulp aan.

Voor wie

Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8, klassenassistenten, intern begeleiders, kindercoaches, schoolleiders.

Resultaat

Na deze teamscholing ben je in staat om complimenten te geven in jouw klas op de juiste positieve manier. Bovendien weet je hoe je complimenten kan inzetten om jouw klassensfeer om te buigen naar een sfeer van waardering, leren, samenwerking en erkenning. Alle deelnemers krijgen de ‘Complimenten in de klas’ – kaarten zodat iedereen gelijk de volgende dag aan de slag kan gaan.

Inhoud bijeenkomst

  1. Erkenning – het begint bij erkenning. Als we als kind ervaren dat onze aanwezigheid op prijs wordt gesteld en dat onze ideeën en onze bezigheden gewaardeerd worden, helpt dat ons om een goede basis te ontwikkelen voor persoonlijke groei en het aangaan van contacten met anderen. Kinderen die zich gewaardeerd voelen en vaak complimentjes krijgen, ontwikkelen een sterk gevoel van zelfvertrouwen. Dit dragen ze ook uit in het contact met andere kinderen.
  2. Valkuilen – het doel van een compliment is dat je op een positieve manier waardering wilt geven. Toch kan het ook wel eens onbedoeld misgaan. Niet alle complimenten zijn zo goed. Een fout compliment kan de relatie behoorlijk negatief beïnvloeden. Wij gaan bekijken wat ‘foute’ complimenten zijn en hoe wij deze positief kunnen ombuigen.
  3. Hoe geef je een goed compliment? – We zijn in het algemeen niet zo goed in het geven van complimenten. We weten niet wanneer, hoe of wie we precies een compliment kunnen geven in de klas. Heeft een leerling een uitzonderlijke prestatie geleverd, dan is het geen enkel probleem. Maar hoe doen we dit met de leerlingen die gemiddeld opgaan in het dagelijkse werk en wij dit als leerkrachten vanzelfsprekend zijn gaan vinden?
  4. Complimentencultuur in jouw klas en school – wanneer jij een fijn pedagogisch klimaat in jouw klas hebt weten te creëren door onder ander het inzetten van het geven van complimenten, wil je dit ook doorgeven aan jouw collega’s en leerlingen. Alle leerlingen binnen de hele school moeten waardering voor elkaar hebben en dit ook naar elkaar gaan uiten. Hiervoor moeten ze leren om naar elkaar te kijken wat er goed wordt gedaan. Dit zorgt voor plezier in samenwerking, plezier in leren en plezierige pauzes.
Complimenten

Hoe werkt het

Deze teamscholing/ workshop duurt twee uren.

Trainer

Dit is Annelies Brouwer. Zij is mindmapspecialist en interim intern begeleider.
Annelies Brouwer

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider en geeft scholing over de onderwerpen; ‘Datamuur’ en ‘Technisch lezen’. Annelies heeft ‘Complimenten in de klas’ ontwikkeld en de bijbehorende cursus. Ook coacht zij startende intern begeleiders.

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.


Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de teamscholing/ workshop complimenten in de klas

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen

De complimentenkaarten zijn ook los te verkrijgen via onze webshop.