Close reading (snellere variant) is een scholing/ workshop voor het team.

Begrijpend lezen kan heel saai zijn, het komt dan ook voor dat leerlingen snel afhaken bij alleen het zien van de tekst. Bij Close Reading gaat het anders. De leerlingen moeten hard aan het werk. De leerlingen zijn meer betrokken en de effectiviteit van de begrijpend lezen les wordt vergroot.

Bij Close Reading staat niet de strategie centraal maar de tekst. Bij Close Reading wordt een tekst meerdere keren gelezen. Na elke keer zal er een verdieping plaatsvinden. Het start bij het begrijpen van de tekst, dan komen de details en vervolgens komt de vraag wat er bedoeld wordt en wat ik er van vind.

Je werkt met drie doelen: het leesdoel, een lesdoel en een leerdoel.

Bij Close Reading staat het gesprek doormiddel van vragen centraal. Door vragen te stellen weten kinderen waar ze op moeten letten. Er ontstaat interactie tussen de leerling en de leerkracht. Woorden worden uitgelegd en een tekst komt tot leven. Je stelt niet alleen vragen bij teksten, platen of kijkboeken. Ook kan je vragen stellen bij films, het nieuws enzovoorts. Door vraagstelling komt discussie los en gaan kinderen zelf nadenken wat de betrokkenheid verhoogd.

Close Reading is niet alleen leuk voor de leerling maar ook voor de leerkracht. Het is sneller, meer interactie en meer betrokkenheid.

Voor wie

Voor leerkrachten van groep 1 tot 8 die een impuls willen geven aan begrijpend lezen.

Resultaat

De lessen begrijpend lezen worden interessanter, sneller en effectiever. Een win-win situatie voor de leerling en leerkracht.

Wat gaan we doen?

Deze teamscholing kan in een dag van ongeveer zes uren of verdeeld over twee keer drie uren. Er is altijd een intake gesprek (telefonisch) en er is maatwerk. Er is een stukje theorie en veel praktijk.

Trainer: Drs. Jan Oudeboon (MES) is een man uit de praktijk; zo was hij leraar, schoolleider, directeur Onderwijs, directeur-bestuurder en inspecteur van het Onderwijs. Tegenwoordig is hij onderwijsadviseur.

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.

Extra informatie

Jan dit schooljaar al grotendeels volgeboekt. Er is nog plek aan het einde van het schooljaar. Verstandig is om de scholing aan te vragen voor schooljaar 2022-2023.

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen de teamscholing Close Reading

  • U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen