Automatiseren, rekenen is fantastisch

Overal staat het beschreven en er zijn vaak ook schoolafspraken over gemaakt. Dagelijks gaan we aan de slag met automatiseren. Toch is het een uitdaging en gebeurt het minder vaak dan gehoopt.

Waarom automatiseren

Met name vanaf groep 5 is het handig dat je kan automatiseren. In de methode worden rijtjessommen gevraagd. Wanneer kinderen het automatiseren niet goed beheersen duurt het gewoon lang om alles te maken. Ze gaan er als een berg tegenop kijken en reken wordt dan al snel als stom ervaren. Er zijn ook kinderen die starten met een som en bij elke stap zijn ze druk aan het rekenen. Zo druk dat ze het pad kwijtraken en weer opnieuw moeten beginnen.

Wanneer kinderen sommen tot tien, sommen over het tiental en de tafelsommen hebben geautomatiseerd, dan wordt de schooltijd een heel stuk leuker. De rekenles gaat een stuk sneller waardoor er meer tijd over is om echt te rekenen.

Wat is onze remedie?

Er zijn al vele prachtige programma’s en methodieken in omloop. Tijdens deze workshop zullen we er ook een aantal aanhalen. Je kan dit allemaal inzetten en toch is dit niet per se de oplossing. Het beste middel is afwisseling. Door elke periode een andere manier van automatiseren te stimuleren hou je het voor de kinderen leuk. Wat onderschat wordt, is het feit dat jij als leerkracht het ook leuk moet blijven vinden. Een gepassioneerde leerkracht is veel effectiever dan een ingeslapen leerkracht die jaar in jaar uit dezelfde werkvorm aanbiedt.

Tijdens deze workshop

Je krijgt vele verschillende manieren en materialen om automatiseren aan te bieden. Het kan niet anders dat er af en toe opdrachten bij zitten die je al gebruikt. Wij bieden op een overzichtelijke en leuke wijze verschillende werkvormen aan. We sturen een planningsschema toe zodat je alle verschillende opdrachten, manieren, werkvormen kan wegzetten in een jaarplanning.

Samenvattend. Je krijgt vele verschillende opdrachten en materialen voorgeschoteld. Sommige werkvormen presenteren we en sommigen ga je beleven. Dit alles met als doel om jouw gereedschapskist op een praktische manier te vullen. 

Hoe werkt het

Deze teamscholing/ workshop duurt ongeveer anderhalf uur.

Trainers:

Annelies Brouwer en Meindert Tjerkstra.
Beide zijn werkzaam in het onderwijs al interim directeur of interim intern begeleider. Daarnaast ontwikkelen ze cursussen, teamscholingen en onderwijsmateriaal. Een voorbeeld daarvan zijn de tropische tafelsommen met stickerkaart. Alles met als doel om het onderwijs mooier te maken.

Incompany

Deze schoolbegeleiding wordt incompany, dus binnen je eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan jullie situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.

Ik heb belangstelling voor de scholing automatiseren.

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.