Wil je hard werken met je groep dan is het zaak om ook te ontspannen. Blijf je uren achterelkaar in de leermodus hangen dan zullen kinderen afhaken. Ze worden moe en prikkelbaar. Het hoofd zit vol en bij sommige kinderen uit dit zich in desinteresse of vervelend gedrag. Dit is niet moedwillig maar een reactie op de inspanning die ze continu moeten leveren.

Als leerkracht kan je bewust ontspanning inzetten om de druk van de ketel te halen. Kindermassage is een prachtige manier om zonder al te veel voorbereiding te ontspannen met je groep.

Er is rust en contact

Tijdens de massage wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Er is rust en er is contact onderling. Naast ontspanning is het een succesvolle manier om pesten tegen te gaan. In met name de Scandinavische landen wordt kindermassage gebruikt als anti pest methode.

Tijdens de kindermassage wordt alleen de rug, schouders en armen gemasseerd. De rug is een gebied met veel kracht en beweeglijkheid. Door het werken op de rug kun je alle zenuwen bereiken die het lichaam beïnvloeden. Een rug massage is de manier om stress te verminderen.

Tijdens deze workshop ga ik een uur lang aan de slag met kindermassage. Een klein beetje theorie en veel praktische oefeningen. De oefeningen die we doen kan je direct de volgende dag toepassen in je eigen groep.

Je bent van harte welkom in mijn workshop.

Bea Vukkink in gesprek met kinderen over kindermassage

Bea Vukkink

Klik hier om terug te gaan naar de Semko Onderwijsdag te Aldeboarn