Cursus: wie schrijft, die blijft

Welkom in de wonderlijke wereld van geschreven taal. Taal, het communicatiemiddel van de mens. Waar zouden we zijn zonder? Heb je al eens nagedacht over een wereld waarin geen taal zou bestaan? Stel je eens voor dat alle boeken zouden verdwijnen. Beeld je eens in dat alle woorden zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dagboeken zouden alleen uit wit papier bestaan. Sierlijke handtekeningen zouden niet onder historische verdragen kunnen worden gezet. Je zou je nooit meer kunnen verliezen in verhalen over dappere, heldhaftige karakters of je kunnen bescheuren over woordgrapjes. Taal is zoiets wonderlijks en gelukkig hoeven we hier dan ook geen afstand van te doen.

Creatief schrijven

Tijdens deze cursus neem ik je graag mee in mijn verwondering over de geschreven taal. En vooral ook hoe je kinderen hierin kunt meenemen. Wat je allemaal met een pen kunt beschrijven is onbeschrijfelijk. Poëzie, artikels, bloggen, dagboeken, reflecties, liefdesbrieven, enquêtes, songteksten, verhalen, verdragen. Maar hoe krijg je kinderen enthousiast hiervoor? Kinderen hebben niet altijd zin meer in schrijven. Het kost veel moeite en het handschrift verslechtert. Liever wordt er getypt, dat gaat veel sneller. Terwijl het vertragende effect van schrijven juist zo belangrijk is.

Ze zeggen niet voor niets: “Wie schrijft, die blijft”.

Voor wie:

Deze cursus is voor leerkrachten (groep 4 tot 8) die op zoek zijn naar handvatten om, samen met  leerlingen, in de wondere wereld van geschreven taal te duiken en manieren willen vinden om van de leerlingen enthousiaste schrijvers te maken. Het is voor leerkrachten die het creatieve taalproces op een praktische en laagdrempelige manier willen integreren in het alledaagse onderwijs.

Deze cursus is ook geschikt voor intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals die meer willen weten over taal en schrijven. 

Wat bieden wij aan

Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.

  • We gaan onderzoeken welke vele, mogelijke opties van schrijven er in de klas zijn, zoals bijvoorbeeld het schrijven van poëzie, verhalen, reflectie en blogs. Je krijgt bij alle opties voorbeelden aangereikt die je in jouw les kunt toepassen.
  • We gaan onderzoeken wat de kracht is van schrijven. Neem je lievelingspen maar mee, want we gaan het aan den lijve ervaren!
  • We gaan onderzoeken wat de leerlijn van ‘creatief schrijven’ is in de taalmethode die jouw school hanteert. Je gaat na welke schrijfoefeningen er in de methode worden aangeboden en je gaat beter begrijpen wat het belang is van het aanbieden van deze schrijfoefeningen.   

Wat krijg je:

Aan het einde van deze cursus heb je helder voor ogen waarom het creatieve taalproces zo belangrijk is. Je weet de kerndoelen voor het schriftelijke onderwijs te benoemen en hebt tevens een opzet gemaakt hoe je hier inhoud aan gaat geven. Door diverse schrijfoefeningen heb je ervaren wat de kracht is van schrijven. De schrijfoefeningen krijg je, gebundeld in een mooie reader, mee naar huis. Kortom, je hebt voldoende inspiratie gekregen om samen met jouw klas tot prachtige taalcreaties te komen.

Docent:

Klaske Meester is leerkracht, schrijver en docent bij onderwijsbureau Semko.
Klaske Meester

Klaske Meester is auteur. Ze schrijft blogs en is op dit moment bezig om een boek te schrijven over haar zoektocht naar een passende invulling van het onderwijs anno de 21st Century. Klaske is leerkracht en doet kortdurende klussen zodat ze zo veel mogelijk verschillende scholen leert kennen. Haar belevenissen komen terug in haar
blogs en verhalen.

Waar en Wanneer:

Op dit moment staat deze cursus nog niet in de planning. Wil je de cursus graag volgen en wil je een bericht wanneer de nieuwe cursus in de planning komt. Zet je zelf dan op de lijst.

Studie-investering: 6 uren, dit is inclusief contacturen.
Studieniveau: De cursus is toegankelijk voor iedereen, er is geen vooropleiding nodig.

Investering

Jouw investering in deze training bedraagt €165,- 
Dit is inclusief reader.
Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Certificering
Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.


Aanmelden

Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus: wie schrijft die blijft


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst.

Incompany

De cursus: wie schrijft, die blijft kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.


Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code: 00300-97364. Na registratie worden 10 studie uren toegevoegd.

CRKBO logo