Deze cursus is bedoeld voor leerkrachten van groep 7 en 8

Na een hele periode op de basisschool komt dan ook het vervolgonderwijs in zicht. Als leerkracht van groep 7 en 8 wil jij jouw leerlingen daar zo goed mogelijk op voorbereiden. In deze cursus Mindmappen voor groep 7 en 8 gaan wij daar specifiek op in.

Combinatie van tekenen en schrijven

Een mindmap is een ‘tekening’ van gedachten volgens een vaste structuur gecombineerd met woorden en afbeeldingen. Bij mindmappen gaat het om een combinatie van schrijven en tekenen. Een mindmap helpt leerlingen om informatie beter te onthouden en te structureren.

Mindmappen heeft veel voordelen: de standaard manier van aantekeningen maken helpt je bijvoorbeeld bitter weinig bij het onthouden van wat je schrijft. Mindmappen past veel beter bij de manier waarop je hersenen informatie opslaan. Door meerdere kleuren, plaatjes en verbindingen te maken leg je sterkere associaties aan.

Wat is belangrijk voor een leerling in de bovenbouw? Denk aan het maken van een planning, samenvattingen maken, talen leren, teksten schrijven, presentaties houden, etc. Een greep uit de voorbeelden wanneer het mindmappen kan worden ingezet. Mindmappen is geschikt voor alle vakken. Het is een verandering in denken en leren, zonder dat het heel veel voorbereiding eist van de leerkracht. Het is geen doel op zich, maar een middel om het doel te bereiken.

Voor wie:
Voor leerkrachten

 • Die werken met leerlingen uit groep 7 en 8
 • Die hun leerlingen willen voorbereiden op het voortgezet onderwijs
 • Die aan de slag willen gaan met plannen, samenvatten, agendagebruik.
 • Die meer rendement uit de lessen willen halen.
 • Die creativiteit en plezier willen combineren met effectief leren.

Wat bieden wij aan:

Onze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten. Tijdens deze twee bijeenkomsten legt de docent uit wat de theorie is achter mindmappen. Je gaat praktisch aan de slag met verschillende mindmap technieken. Je krijgt tips om mindmappen in je eigen klas te gebruiken. Je krijgt literatuur mee naar huis.

 • Na deze cursus kun je direct aan de slag gaan om met jouw leerlingen te mindmappen.
 • Je leert de theorie van mindmappen en kan deze uitleggen aan collega’s.
 • Je krijgt handvatten om leerlingen de techniek aan te leren.
 • Je gaat werken met opdrachten die in groep 7 en 8 kunt doen.
 • Je leert waarom mindmappen een belangrijke aanvulling is op jouw voorbereiding van het voortgezet onderwijs.
 • Je leert wanneer mindmappen kan gebruikt worden bij de diverse vakken op school.
 • Je weet wanneer mindmappen het meest effectief is.
 • Je weet hoe je mindmappen kan borgen in het klassenmanagement.
Docent
Dit is Annelies Brouwer. Zij is mindmapspecialist en interim intern begeleider.
Annelies Brouwer

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider en geeft scholing over de onderwerpen; ‘Datamuur’ en ‘Technisch lezen’. Annelies coacht startende intern begeleiders.

Waar en Wanneer:

Cursus 1:
Locatie: Heerenveen
Donderdag 3 oktober 2019 van 15.00 tot 17.00.
Donderdag 17 oktober 2019 van 15.00 tot 17.00.

Studie-investering: 11 uren, dit is inclusief contacturen. 
Studieniveau: deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig.

Investering

Uw investering in deze training is € 125,-
€ 25,- Materiaalkosten.

Certificering 

Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname. Deze cursus is ingeschreven in het lerarenportfolio. Na het volgen van deze cursus kunt u 11 registeruren bijschrijven.

Mocht u vragen hebben u kunt altijd mailen met Annelies: a.brouwer@semko.nl

Aanmelden

Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus mindmappen voor groep 7 en 8


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst

Incompany

Deze cursus kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.


Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code: 00300-97210. Na registratie worden 11 studie uren toegevoegd.