Mindmappen

Dagelijks zijn we aan de slag om kinderen aan het leren te krijgen. We hopen van harte dat ze oppikken wat wij ze met zo veel passie aanbieden. Mindmappen is een prachtig middel om kinderen de lesstof beter te laten onthouden.

Een mindmap is een ‘tekening’ van gedachten volgens een vaste structuur gecombineerd met woorden en afbeeldingen. Bij mindmappen gaat het om een combinatie van schrijven en tekenen. Een mindmap helpt leerlingen om informatie beter te onthouden en te structureren. Op een wonderlijke manier sluit dat beter aan bij ons natuurlijke denken en leren dan simpelweg A4-tjes vol schrijven.

Beter onthouden

Mindmappen heeft veel voordelen: de standaard manier van aantekeningen maken helpt je bijvoorbeeld bitter weinig bij het onthouden van wat je schrijft. Mindmappen past veel beter bij de manier waarop je hersenen informatie opslaan. Door meerdere kleuren, plaatjes en verbindingen te maken leg je sterkere associaties aan.

Mindmappen is een verandering in denken en leren, zonder dat het heel veel voorbereiding eist van de leerkracht. Het is geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken. Een boekverslag kan ook door middel van een mindmap worden gemaakt. De verwerking van een spellingscategorie hoeft niet altijd in een werkboek of op een tablet worden gemaakt, een mindmap leent zich hier uitstekend voor. Maar natuurlijk ook voor het verwerken van een prentenboek bij de kleuters.

Mindmappen is geschikt voor alle vakken 

Mindmappen kan bij alle vakken die op de basisschool gegeven worden gebruikt worden. Maar ook bij vergaderingen, gesprekken, bedrijven, brainstormen, lijstjes, dagplanning, visie omschrijving vd school etc.

Het maken van een mindmap is geschikt voor alle leeftijden op een basisschool; leerlingen maar zeker ook voor de leerkrachten en directie. Mindmappen is voor scholen die creativiteit willen combineren met effectief leren.

Ook specifiek leerlingen in groep 7 en 8 hebben baat bij het mindmappen met het oog op het vervolg onderwijs. Als leerkracht van groep 7 en 8 wil jij jouw leerlingen daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Denk aan het maken van een planning, samenvattingen maken, talen leren, teksten schrijven, presentaties houden, etc.

Klik hier om het artikel te lezen met daarin zes redenen om te mindmappen.

Voor wie

Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals die meer willen weten over mindmappen.

Voor leerkrachten:

  • die meer rendement uit de lessen willen halen.
  • die creativiteit en plezier willen combineren met effectief leren.
Wat bieden wij aan:

Onze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten. Tijdens deze twee bijeenkomsten legt de docent uit wat de theorie is achter de mindmap. Je gaat praktisch aan de slag met verschillende mindmap technieken. Je krijgt tips om mindmapping in je eigen klas te gebruiken. Je krijgt literatuur mee naar huis. 

  • Na deze cursus kun je direct aan de slag gaan om met jouw leerlingen te mindmappen.
  • Je leert de theorie van mindmappen en kan deze uitleggen aan collega’s.
  • Je krijgt handvatten om leerlingen de techniek aan te leren.
  • Je gaat werken met opdrachten die jij ook in jouw eigen groep kunt doen.
  • Je leert waarom mindmappen een belangrijke aanvulling is op jouw lessen.
  • Je leert wanneer mindmappen kan gebruikt worden bij de diverse vakken op school.
  • Je weet wanneer mindmappen het meest effectief is.
  • Je weet hoe je mindmappen kan borgen in het klassenmanagement.

Verder ben je aan het einde van deze cursus in staat om te mindmappen in uw klas. Je weet de theorie van het mindmappen en kan deze uitleggen aan collega’s. Je weet hoe u het mindmappen kunt gebruiken en bij welke lessen de mindmap het meest effectief is. Je bent in staat het mindmappen te borgen in je lessen.

Docent

Dit is Annelies Brouwer. Zij is mindmapspecialist en interim intern begeleider. Mindmappen
Annelies Brouwer

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider en geeft scholing over de onderwerpen; ‘Datamuur’ en ‘Technisch lezen’. Annelies coacht startende intern begeleiders en leerkrachten.

Waar en Wanneer:

Cursus : geschikt voor alle groepen.
Locatie: Joure

Bijeenkomst

Studie-investering: 11 uren, dit is inclusief contacturen. 
Studieniveau: deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig.

Investering

Uw investering in deze training is € 125-
€ 25,- Materiaalkosten.

Mocht u vragen hebben, u kunt altijd mailen met Annelies: a.brouwer@semko.nl


Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus mindmappen


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst.


Incompany

Deze cursus kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.


https://www.youtube.com/watch?v=THgoaFynsDs
Mindmap gemaakt door Annelies over een Semko Congres