Mindfulness training voor leerkrachten (en hun klassen)

Deze cursus is bedoeld voor een ieder die werkt met kinderen in het speciaal voor leerkrachten van groep 1 tot 8.

In de huidige 24 uurs maatschappij waarbij we alles binnen ons bereik hebben en er eigenlijk ook van ons wordt verwacht dat we daar optimaal gebruik van maken, staan we altijd aan.

Als tegenhanger van de nieuwe drukke maatschappij zie je dat mensen behoefte hebben aan rust, overzicht en vat willen hebben op hun leven i.p.v. geleefd te worden. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen/jongeren.

Mindfulness is een training waarbij je door concrete oefeningen je bewustzijn traint. (mindfulness= awareness = bewustzijn)

Meer vat op je gedachten en gevoelens, minder stress

Door je bewust te leren zijn, van de dingen die er gebeuren, creëer je een keuzemoment. Wanneer je een keuze hebt in je handelen, word je minder geleefd, maar heb jij meer vat op de dingen die gebeuren.

Wanneer je over langere tijd regelmatig de oefeningen blijft doen zal dit o.a. resulteren in een rustiger hoofd met minder piekergedachten. Je herkent en leert om om te gaan met lastige gevoelens en een betere concentratie. Meer grip hebben op moeilijke situaties levert automatisch meer zelfvertrouwen op. Bij de oefeningen zal de ademhaling de basis zijn.

Door bewust te worden van de ademhaling en deze in te kunnen zetten op moeilijke momenten creëer je een soort van “time out”.

Bijv. Wanneer je kunt opmerken dat je afgeleid bent (voordat je al in een lang verhaal weg gedroomd bent), kun je de keuze maken om te concentreren. Wanneer je je bewust bent dat je aan het piekeren bent (voordat je al stijf staat van de stress en angstgedachten)  geeft het  je de keuze om te stoppen met piekeren.

8 weekse training

Tijdens de 8 bijeenkomsten ga je zelf de formele mindfulness oefeningen (meditaties, bewegingen, verhalen) ervaren, waardoor je de oefeningen die je voor je klas mee krijgt goed weet over te brengen. De oefeningen zelf zijn niet het doel, maar het middel om het bewustzijn te trainen en daardoor meer rust en overzicht in je dag creëren. Om deze vaak nieuwe oefeningen eigen te maken wordt er van je verwacht dagelijks thuis 20 minuten aan de oefeningen te besteden.

In de klas oefen je dagelijks 5 a 10 minuten.

Wanneer je na deze 8 weken zelf blijft oefenen zul je steeds meer resultaat behalen. (lezen en schrijven leer je ook niet zonder oefenen). Mindfulness voor leerkrachten is geschikt voor iedere docent.

Wat bieden wij aan?

  • 8 Avonden waarin je de oefeningen zelf gaat ervaren en wij de theorie achter de mindfulness en de oefeningen kort bespreken.
  • koffie/ thee met wat lekkers.
  • Werkboek: “Mindfulness in opvoeding en onderwijs”.

Hierin kun je de theorie en oefeningen ( voor jezelf en voor je klas) van elke trainingsavond terug lezen.

  • Toegang tot geluidsbestanden van de oefeningen.
  • Begeleiding bij het aanleren van deze oefeningen.

Docent

Ingrid Wijbenga van de mindfulness training Semko

Ingrid Wijbenga: is moeder van 2 tieners en een ervaren mindfulness trainster voor leerkrachten, ouders, jongeren en kinderen.

Daarnaast staat Ingrid 3 dagen voor de klas in het basisonderwijs.

Training

Locatie: Grou

8 bijeenkomsten op maandag van 16.00 tot 19.00 uur (inclusief soep en broodjes)

Deze cursus is op dit moment niet gepland. Mocht u wel belangstelling hebben. Laat u op de lijst zetten. U krijgt dan als eerste een bericht wanneer de cursus in de planning komt. U kunt dan besluiten of u definitief mee wilt gaan doen. De lijst.

Investering

Uw investering: €375,- (dit inclusief BTW)

Dit is inclusief werkboek, koffie, thee en soep met broodjes.


Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus: mindfulness


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst


Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code:
00500-97389. Na registratie worden 45 studie uren toegevoegd.


Rust in het hoofd is rust in de klas. Wij bieden ook kinderyoga ook om een ontspannen sfeer in de groep te creëren.