Meervoudige intelligentie workshop

We hebben allemaal weleens gehoord van de meervoudige intelligentie. Een prachtige theorie, maar hoe werk je nu met meervoudige intelligentie in de praktijk?

Psycholoog Howard Gardner is de grondlegger van de meervoudige intelligentie theorie. Elk kind heeft talenten die hij optimaal zou moeten benutten. Dat is het uitgangspunt van theorie van meervoudige intelligentie.

Volgens Gardner zijn er acht typen intelligenties:

 • verbaal/linguïstische intelligentie;
 • logisch/mathematische intelligentie;
 • visueel/ruimtelijke intelligentie;
 • muzikaal/ritmische intelligentie;
 • lichamelijke/kinesthetische intelligentie;
 • interpersoonlijke intelligentie;
 • intrapersoonlijke intelligentie;
 • ecologische/ natuurgerichte intelligentie.

Meer dan slim

Volgens Gardner is Intelligentie meer dan dan slim zijn. Het gaat er niet om ‘hoe slim je bent’ maar om ‘hoe je slim bent’. Met andere woorden, welk type intelligenties zijn jouw manieren van leren? Er bestaan dus verschillende manieren van slim zijn omdat de intelligenties bij elk mens anders ontwikkeld zijn.

Laten we voorop stellen dat de meervoudige intelligentie een theorie is die niet is bewezen. Toch voelt iedereen aan dat het past als een handschoen. Ieder mens heeft zijn voorkeuren en wordt daar blij van. De grootste frustratie van kinderen is de eenzijdigheid op school. Alle intelligenties zoals Gardner het heeft beschreven moeten aan bod komen. Het zou een verademing zijn voor kinderen wanneer het lukt. Een belangrijke vereiste is dat je als leerkracht creatief gaat denken.

Voor wie:

Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals die meer willen weten over meervoudige intelligentie. 

Voor leerkrachten:

 • die gericht aan talentontwikkeling willen doen.
 • die variatie willen in de dag
 • die geloven dat alle kinderen een plezierige dag kunnen hebben.
 • die frisse ideeën willen hebben om andere lessen te geven.

Wat bieden wij aan:

Tijdens deze cursus leggen we uit wat de verschillende intelligenties zijn en wat je er praktisch gezien mee kan doen. We gaan bij alle intelligenties praktische voorbeelden geven hoe je de intelligentie vorm kan geven in je groep.

Waar en Wanneer
Donderdagmiddag 17 februari 2022 van 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Joure

Inschrijven kan tot 4 dagen voor de eerste bijeenkomst. 

Workshopleider
Meindert Tjerkstra, geeft verschillende cursussen en teamscholingen zoals technisch lezenEngels in de basisschool en flitskaarten. Vooral taal, ICT en klasse/ onderwijsmanagement hebben zijn interesse. Meindert heeft ervaring in het onderwijs als leerkracht, intern begeleider en directeur.

Investering

Jouw investering in deze training bedraagt
€ 89,- (dit is inclusief BTW)
Dit is inclusief reader.
Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Studieniveau: deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig.

Studie-investering: 4 uren, dit is inclusief contacturen. 

Certificering

Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname. Deze cursus is geaccrediteerd door het leraar register. Na het volgen van deze cursus kunt u 6 registeruren bijschrijven.

Aanmelden

Ik wil mij graag aanmelden voor de workshop meervoudige intelligentie


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst.


Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code: 00500-97777 . Na registratie worden 6 studie uren toegevoegd.