Kindertekeningen lezen, de basiscursus

Ontdek wat een kindertekening zegt…

Hebben de kinderen in jouw klas lekker getekend vandaag? Waarom mochten ze tekenen? Om even iets voor zichzelf te doen? Of was het een verwerking van een andere les, of misschien wel een tekenles waarin nieuwe technieken zijn aangeleerd? Waar we ons niet altijd bewust van zijn, is dat de tekening van een kind een schat aan informatie geeft over het kind zelf. Want, een kind is wat hij tekent. Wil jij als leerkracht de kindertekentaal beter verstaan? Deze cursus kan jou helpen om uit een tekening te halen wat een kind of een klas nodig heeft. Je krijgt praktische tekenhandvatten die je direct toe kunt passen in je klas.

Voor wie

Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals die meer willen weten over kindertekeningen.

Kindertekeningen lezen, het resultaat

Na deze cursus kijk je niet alleen anders naar tekeningen maar ook naar kinderen. Je bent in staat een creatief en krachtig observatie- en communicatiemiddel in te zetten wat een positieve invloed heeft op het welbevinden van het kind en de sfeer in de groep.

Inhoud bijeenkomsten

 1. Energetisch tekenen
  Krassen mag! Het belang van energetische tekenoefeningen die bevrijdend werken en het kind leert zijn ruimte in te nemen. Wat kun je daar aan aflezen? En hoe ga je om met de behoefte die een kind laat zien?
 2. Vormtekenen
  Is jouw klas in vorm? En hoe blijft deze in vorm? In deze les leer je de kinderen via de tekentaal grenzen stellen en laat je hun zelfvertrouwen groeien. De oefeningen die je krijgt bevorderen rust in de groep.
 3. Huizen
  Wat heeft een kind in huis? De huistekening is een bron van informatie in de tekentaal. Het leert ons veel over de maker ervan. Wat kunnen we er aan aflezen en welke vragen stellen we aan de tekenaar?
 4. Kleur
  Hoe maak ik een kleurrijke klas? De kleurrijke klas heeft namelijk veel mogelijkheden. Zo’n klas heeft de tools om emoties op creatieve wijze te uiten. Ook vandaag krijg je inspirerende lesideeën.

Waar & Wanneer kindertekeningen lezen

Cursus 1. Locatie in Drachten op de Splitting 7 (4 bijeenkomsten)
Woensdag 4 maart 2020 van 15.00 – 18.00 uur
Woensdag 1 april 2020 van 15.00 – 18.00 uur
Woensdag 15 april 2020 van 15.00 – 18.00 uur
Woensdag 13 mei 2020 van 15.00 – 18.00 uur

Hoe werkt het?

Elke cursusmiddag bevat:

 • Een eigen thema
 • Praktische opdrachten om met je groep uit te voeren
 • Theorie
 • Zowel individuele tekenenopdrachten als relatietekeningen
 • Oefeningen in het ‘lezen’ van kindertekeningen
 • Les ideeën en toepassingsmogelijkheden voor in de praktijk
Trainer
Linda Walinga kindertekeningen lezen
Linda Walinga

Linda Walinga is specialist Creatieve communicatie. Ze kan beeldtaal zoals kindertekeningen lezen. Linda geeft trainingen en worskhops ‘Kindertekeningen lezen’ (basiscursus en de vervolgcursus). Daarnaast is Linda coach. Ze kan leerkrachten helpen om de sfeer in de klas positief te veranderen door het lezen van beeldtaal. Linda heeft een eigen praktijk zodat ze ouders en kinderen individueel kan helpen. Linda heeft een achtergrond in het basisonderwijs.

Investering

Uw investering in deze training. Dit is inclusief materiaal € 445,-


Ik wil mij graag aanmelden voor de basiscursus kindertekeningen lezen


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst


Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code:
00400-98699. Na registratie worden 22 studie uren toegevoegd.


Linda Walinga kan ook een individueel coachingstraject aangaan. Samen met de leerkracht kijken naar de klas en met de hulp van beeldtaal geven wat nodig is. Klik hier voor de juiste lijn.


Na basiscursus is er ook een vervolg cursus mogelijk.