Kindertekening

Ontdek wat kinderen in de bovenbouw met hun tekening vertellen…

Ook bovenbouw leerlingen kunnen veel plezier beleven aan tekenen. En juist dat kan jij als leerkracht heel goed inzetten om het sociale klimaat in je klas te versterken. Een tekening geeft je zoveel meer inzicht over wat er in het kind omgaat en wat het nodig heeft om zich te ontwikkelen. Hoe mooi is het wanneer je dat ziet en kunt toepassen. Tijdens deze cursus krijg je veel les ideeën en gaan we oefenen met het lezen van de tekeningen van de kinderen uit jouw groep.

Voor wie

Voor iedereen die werkt met kinderen van 9-12 jaar

Resultaat

Na deze cursus ben je nog beter in staat tekentaal als observatie en communicatiemiddel in te zetten in jouw klas. Bovendien ben je een heleboel originele lesideeën rijker.

Inhoud bijeenkomsten

De tekenfases en het ‘lezen’ van tekeningen. Hoe kan ik een tekening lezen? Welke handvatten heb ik nodig? In welke tekenfase zit het kind? Je krijgt inzicht in de tekenontwikkeling en leert inspelen op de behoefte die kinderen laten zien in hun tekening. Je krijgt leuke les ideeën mee die we zelf gaan oefenen.

Kinderen tekenen vaak dieren. Dat doen ze niet voor niks. De eigenschappen van dieren in een tekening vertellen ook iets over het kind. In deze les leer je hoe je dieren op creatieve wijze in tekenopdrachten kunt gebruiken om kinderen in hun kracht te zetten.

Sociaal vaardig?
Relatietekeningen laten kinderen zien en ervaren wat het effect van hun handelen is. Dat is een hele bewustwording! Hoe evalueer je deze lessen met een klas? De lessen kunnen goed ingezet worden bij pestproblemen.

Nieuwetijdskinderen
Passende tekenopdrachten kunnen hoog sensitieve kinderen helpen om te gaan met de vele prikkels waaraan ze worden blootgesteld. Je ervaart in deze les ook zelf het effect ervan. We lezen de tekeningen van deze kinderen en zien wat de tekenaar nodig heeft en waar zijn of haar sterkte ligt.

Hoe werkt het

Vier cursusmiddagen van 3 uur. Elke cursusmiddag bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een eigen thema
  • Praktische opdrachten om met je groep uit te voeren Zowel individuele tekenopdrachten als relatietekeningen
  • Oefenen in het ‘lezen’ van meegebrachte kindertekeningen
  • Lesideeën en toepassingsmogelijkheden voor in de praktijk

Waar en wanneer

Cursus 1. Locatie in Drachten op de Splitting 7
Woensdag 13 november 2019 van 15.00 – 18.00
Woensdag 27 november 2019 van 15.00 – 18.00
Woensdag 8 januari 2020 van 15.00 – 18.00
Woensdag 22 januari van 15.00 – 18.00

Linda Walinga is trainer in kindertekeningen en is coach.
Linda Walinga

Trainer

Linda Walinga, is specialist Creatieve communicatie. Ze kan beeldtaal zoals kindertekeningen lezen. Linda geeft trainingen en worskhops ‘Kindertekeningen lezen’ voor de onderbouw en de bovenbouw. Daarnaast is Linda coach. Ze kan leerkrachten helpen om de sfeer in de klas positief te veranderen door het lezen van beeldtaal. Linda heeft een eigen praktijk zodat ze ouders en kinderen individueel kan helpen. Linda heeft een achtergrond in het basisonderwijs.

Investering

Uw investering in deze training. Dit is inclusief materiaal € 445,-

Klik op het woord aanmelden om u in te schrijven voor de cursus kindertekeningen lezen in de bovenbouw. U vult het contactformulier in en wij zullen binnen een dag een bevestiging van aanmelding sturen.

Aanmelden

Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code:
00400-98699. Na registratie worden 22 studie uren toegevoegd.


Linda Walinga kan ook een individueel coachingstraject aangaan. Samen met de leerkracht kijken naar de klas en met de hulp van beeldtaal geven wat nodig is. Klik hier voor de juiste lijn.