Kindermassage cursus: happykids massage in de klas

Er is een cursus moment voor de onderbouw en voor de bovenbouw.

Wil je hard werken met je groep dan is het zaak om ook te ontspannen. Blijf je uren achterelkaar in de leermodus hangen dan zullen kinderen afhaken. Ze worden moe en prikkelbaar. Het hoofd zit vol en bij sommige kinderen uit dit zich in desinteresse of vervelend gedrag. Dit is niet moedwillig maar een reactie op de inspanning die ze continu moeten leveren.

Als leerkracht kan je bewust ontspanning inzetten om de druk van de ketel te halen. Kindermassage is een prachtige manier om zonder al te veel voorbereiding te ontspannen met je groep.

Er is rust en contact

Tijdens de massage wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Er is rust en er is contact onderling. Naast ontspanning is het een succesvolle manier om pesten tegen te gaan. In met name de Scandinavische landen wordt kindermassage gebruikt als anti pest methode.

Tijdens de kindermassage wordt alleen de rug, schouders en armen gemasseerd. De rug is een gebied met veel kracht en beweeglijkheid. Door het werken op de rug kun je alle zenuwen bereiken die het lichaam beïnvloeden. Een rug massage is de manier om stress te verminderen.

Start onwennig en daarna ontspanning

De massage wordt over de kleding heen gegeven. De kinderen geven de massage klassikaal aan elkaar. Een kindermassage moment is ongeveer 15 minuten lang en wordt 1 tot 2 keer per week gegeven.

Kinderen die het niet gewend zijn zullen bij de start het onwennig vinden. Na een paar lessen wordt het gewoon en zullen kinderen ernaar gaan vragen.

Kindermassage cursus zorgt voor:

 • Gevoel van saamhorigheid
 • Betere samenwerking
 • Interactie tussen leerlingen
 • Afstemmen op en inleven in elkaar
 • Afstemmen en communiceren
 • Betere leerprestaties

Voor wie:

Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals kunnen de kindermassage cursus volgen. Voor een ieder die meer verbondenheid, socialer gedrag, meer concentratie en daardoor betere leerprestaties en natuurlijk meer rust willen.

Wat bieden wij aan:

In een 3 uur durende training krijg je een stukje theorie over het belang van aanraken maar gaan we vooral ook praktisch aan de slag.

Je leert hoe je het moet toepassen, de opbouw, hoe breng je het naar ouders, wat doe je met kinderen die er moeite mee hebben?  Allemaal vragen waar je tijdens de training antwoord op gaat krijgen.

Tijdens deze cursus krijgt je een kindermassage kaartenset en een boek. De kaarten leer je te gebruiken en je leert hoe je zelf massage-verhalen, versjes en liedjes kunt maken. Deze training is zeer praktisch van aard. Je kan direct de volgende dag aan de slag.

De eerste bijeenkomst duurt drie uur. Dit is de basis van de kindermassage. Een tweede bijeenkomst is mogelijk om onder leiding van Bea ervaringen uit te wisselen en tips te krijgen.

Bea Vukkink
Bea Vukkink

Docent: Bea Vukkink is geschoold in kindermassage en heeft een eigen praktijk. Ze werkt veel op scholen en geeft daar training in kindermassage. Daarnaast werkt Bea in het basisonderwijs als onderwijsassistent.

Waar en Wanneer

Onderbouw en bovenbouw
Locatie: In Drachten
Voor de bovenbouw leerkrachten (groep 5 tot 8)
Deze cursus is op dit moment niet in de planning.

Investering

Jouw investering in deze training bedraagt
€ 175,- (dit is inclusief BTW)
Dit is inclusief materiaalkosten.
Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Reacties van leerkrachten en kinderen

Enkele reacties van collega leerkrachten die de kindermassage toepassen in hun klas:

 • Er komt rust over de groep
 • Positieve groepssfeer
 • Leren om met respect met elkaar om te gaan
 • Meer onderling vertrouwen.

Reacties vanuit kinderen:

 • Super fijn, maakt rustig
 • Ik vind het rustgevend
 • Ik kan rustiger werken
 • Ik ben beter geconcentreerd
 • Ik kan die dag gewoon niet meer boos worden.
Bea Vukkink in gesprek met kinderen over kindermassage.
Studieniveau:

deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig.

Studie-investering:

8 uren, dit is inclusief contacturen. 


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst


Incompany

De cursus kindermassage kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.


Deze cursus/ workshop is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code: 00701-03896. Na registratie worden 6 studie uren toegevoegd.

Kindermassage