Datamuur de cursus

Stel, je krijgt de opdracht om ergens naar toe te rijden waar je nog nooit bent geweest. Het eerste wat je zou willen weten is de bestemming. Waar moet je naar toe rijden? En hoe kom je daar? Je zou de locatie opzoeken via Google maps en de route bepalen. Je zou daarbij blindelings vertrouwen op de navigatie. Je zou vooral niet zo maar in de auto springen en willekeurig een weg in slaan, hopend dat je bij het einddoel komt. Je rijdt toch het fijnst als je precies weet waar je moet zijn en hoe de route daarnaar toe is. En zo werkt het met leren ook. Kinderen zijn avonturiers, maar houden ook van houvast en vinden het fijn als ze weten welke route ze kunnen volgen om bij een specifiek doel te komen. En hier biedt de datamuur de uitkomst voor.

Als groep wil je een missie hebben, een einddoel waar naar je gezamenlijk kunt toe werken. Aan deze missie hangen regels vast waaraan je je kunt en wilt houden, je vormt samen één team! Met de groep kun je afspreken aan welke doelen je, in een van te voren afgesproken periode, wilt werken om de missie te behalen. Dit kunnen zowel (meta)cognitieve- en sociale doelen op groepsniveau zijn, als individuele doelen. Dit visualiseer je allemaal op een muur in de klas. Het mooiste is als je dit giet in een overkoepelend thema.

De datamuur is het navigatiesysteem

Dus beeld je eens in: het klaslokaal is het vervoersmiddel, de leerling is de bestuurder en de datamuur is het navigatiesysteem waarop te zien is naar welk leerdoel de leerling toe moet. De datamuur zal bijdragen aan een leeromgeving waarin leerlingen actief en betrokken zijn bij het leren.

Voor wie:

  • Voor leerkrachten die actieve en betrokken leerlingen willen hebben bij het leerproces.
  • Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals die meer willen weten over de datamuur.
  • De datamuur is ook interessant voor het voortgezet onderwijs.
Wat bieden wij aan:
Onze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.
  • Bijeenkomst 1: In deze bijeenkomst leggen de trainers uit wat een datamuur is en wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Daarnaast wordt er een grove opzet gemaakt voor het maken van een persoonlijke datamuur voor jouw groep/school. De datamuur wordt thuis of op school verder uitgewerkt.
  • Bijeenkomst 2: Tijdens de afsluitende bijeenkomst wordt de datamuur gepresenteerd aan de mede-cursisten en worden de eerste ervaringen met elkaar gedeeld.
Wat krijgt u:
  • U weet hoe u een datamuur kunt ontwikkelen en kunt toepassen in de klas.
  • Een groep die meer eenheid zal vormen, omdat u samen een missie heeft.
  • Uw leerlingen worden actiever betrokken bij het leerproces.
  • De intrinsieke motivatie wordt bevorderd.
  • De leerdoelen hangen visueel in de klas, waardoor het voor iedereen (leerkracht/leerlingen/ouders/collega’s/invallers) helder is waar er aan gewerkt wordt.
Docent:

Annelies Brouwer is Mindmapspecialist. Ze heeft veel ervaring in het geven van scholingen over dit onderwerp. Annelies is naast Mindmapspecialist werkzaam als interim intern begeleider en geeft scholing over de onderwerpen; ‘Datamuur’ en ‘Technisch lezen’. Annelies coacht startende intern begeleiders.

Klaske Meester is auteur. Ze schrijft blogs en is op dit moment bezig om een boek te schrijven over haar zoektocht naar een passende invulling van het onderwijs anno de 21st Century. Klaske is leerkracht en doet kortdurende klussen zodat ze zo veel mogelijk verschillende scholen leert kennen. Haar belevenissen komen terug in haar blogs en verhalen.

Klaske Meester en Annelies Brouwer geven de cursus datamuur
Klaske Meester en Annelies Brouwer

Waar en Wanneer

Deze cursus staat op dit moment niet in de planning. zou je graag een volgende keer mee willen doen? Je kan op de lijst komen zodat je direct een bericht krijgt wanneer de cursus weer is ingepland.

Cursusmoment – Twee middagen
Locatie: Joure

Studieniveau: deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig. Studie-investering: 11 uren, dit is inclusief contacturen.

Investering

Uw investering in deze training is € 99,-
€ 25,- Materiaalkosten.

Certificering: na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.

Aanmelden

Mocht u vragen hebben, u kunt altijd mailen met Annelies: a.brouwer@semko.nl


Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus datamuur


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst.

Incompany

Deze cursus kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.


Deze cursus is geregistreerd bij het lerarenportfolio met de code: 00600-97576. Na registratie worden 16 studie uren toegevoegd.