Cursus kindgesprekken, stimuleren motivatie

Cursus kindgesprekken

In ons werk in het onderwijs zijn we gewend om tegen de leerlingen te praten. En als we zien dat de leerresultaten tegenvallen of als we gedrag waarnemen waar we niet tevreden over zijn dan zijn we gewend om dit met de collega’s, de IB-er of de ouders te bespreken. We spreken dan over de leerling. We maken prachtige plannen, stellen doelen vast die binnen een bepaalde tijd behaald moeten worden en gaan druk aan de slag.

Kinderen weten wat ze nodig hebben

Maar hoe zou het zijn als we eens met het kind gaan praten? Als we eens serieus met hen in gesprek gaan? Veel leerlingen kunnen heel goed hun behoeften aangeven, kunnen jou als leerkracht vertellen wat ze nodig hebben om tot ander gedrag te komen of tot betere resultaten. Je zult versteld staan over de kennis die kinderen over zichzelf hebben. Hier kom je achter door in gesprek te gaan met kinderen.  Je zult ontdekken dat je leerlingen zelf goed oplossingen kunnen bedenken voor dat waar jullie tegen aan lopen.

Plan van aanpak

Een plan van aanpak wordt dan niet langer een papieren document waarin afspraken zijn vastgelegd tussen leerkracht, IB-er en ouders en waarmee de leerkracht heel hard aan het werk gaat, maar wordt juist ook voor de leerling een eigen plan waarbij hij of zij een actieve rol speelt. De leerling wordt eigenaar van zijn eigen ontwikkeling, kent zijn doelen. En dat leidt tot meer motivatie en inzet bij de leerling, waardoor de kans van slagen wordt vergroot en waardoor de leerling zelfvertrouwen ontwikkelt. En het zal duidelijk zijn dat de relatie tussen jou en je leerling ook verbetert.

Zet kindgesprekken in bij gedrag en bij leervaardigheden

Kindgesprekken kun je inzetten bij gedragsproblemen, bij teruggetrokken gedrag of pestgedrag, bij een gebrek aan concentratie, bij al die voorwaarden die nodig zijn om tot leren te komen. En je kunt kindgesprekken inzetten bij het vergroten van de leervaardigheden. Wat kun je samen met de leerling doen om te komen tot betere resultaten bij spelling of deelsommen?

Om tot een goed gesprek te komen met een leerling, is het goed om te weten aan welke voorwaarden leerlinggesprekken moet voldoen, hoe je in oplossingen kunt gaan spreken met de leerling, welke vragen je kunt stellen en hoe je afspraken maakt naar aanleiding van het gesprek. We zetten hier NLP gesprekstechnieken in en vaardigheden uit het oplossingsgericht werken. Een sterke combinatie waarmee je snel tot de kern kunt komen tijdens een gesprek.

Het resultaat van de cursus kindgesprekken voor kinderen:

 • Kinderen voelen zich meer op hun gemak binnen je groep, voelen zich gehoord, gezien, gekend
 • Kinderen voelen zich betrokken bij de lessen die je geeft
 • Kinderen zijn zich bewust van doelen en weten dat ze zelf een actieve rol hebben in het behalen van die doelen
 • Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen.

Wat is de inhoud van de cursus kindgesprekken?

 • Theoretische kennis over kindgesprekken: wat verstaan we er onder en wanneer en hoe passen we ze toe
 • Het gebruik maken van NLP-technieken
 • Het inzetten van oplossingsgericht werken
 • Werken met schaalvragen en de wondervraag
 • We gaan praktisch aan de slag met verschillende gespreksvaardigheden. Vaardigheden die er voor zorgen dat het kind zelf eigenaar blijft van de besproken problemen. En vaardigheden waardoor jij als leerkracht de informatie krijgt die je graag wilt hebben.

Voor wie?

Leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten, ouders en professionals die meer willen weten over kindgesprekken. Het is een praktische cursus.

Docent

Rudy van der Noord, onderwijzeres, kindercoach, trainer oplossingsgericht werken en NLP-master.

Waar en Wanneer:

Cursusmoment
De cursus staat in de planning voor donderdag 14 en 21 maart 2024.
Tijd: 19.30 tot 21.30
Locatie: Voltahof 2 te Joure

Investering

Jouw investering in deze training bedraagt
€ 189,-
Dit is inclusief reader.
Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Studieniveau: deze cursus is toegankelijk voor een ieder, er is geen vooropleiding nodig. 

Studie-investering: 8 uren, dit is inclusief contacturen. 

Je ontvangt van Semko een deelname certificaat.


Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus: kindgesprekken van Onderwijsbureau Semko


Ik wil meedoen maar kan niet, wat nu?

Ik wil graag meedoen met deze cursus maar de data die nu op de site staan passen mij niet. Ik wil graag op de lijst zodat ik een mailing kan ontvangen zodat ik de volgende keer eventueel mee kan doen. Klik hier voor het formulier: ik wil graag op de lijst.


Incompany

De cursus: leerlinggesprekken kan ook incompany, dus binnen uw eigen school of bestuur en met een eigen samengestelde deelnemersgroep, aangeboden worden. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de training worden aangepast aan uw situatie. Klik hier om de optie: incompany training te bekijken.


CRKBO_Instelling

Vrolijk en leerzaam materiaal in de school?

Check onze webshop

2 reacties

 1. Voor Rudy,
  Ik heb de cursus kind gesprekken als erg prettig ervaren.
  Er zaten bekende dingen in, altijd goed om weer op te halen en ook nieuwe handvaten om een goed kind gesprek te voeren..

  Jij hebt alles goed uitgelegd met mooie voorbeelden uit de praktijk.
  Een gedreven leerkracht en cursusleidster. De avonden vlogen om!
  Wie weet treffen we elkaar bij een andere cursus.

  Intern begeleider

 2. Het materiaal wat we gekregen hebben is goed. Ik heb een aantal zinvolle ideeën opgedaan rond kindgesprekken. Het waren twee prettige bijeenkomsten waar ik zeker in de praktijk mee aan de slag kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hallo, heb je een vraag of een opmerking?
We gaan snel reageren, misschien wel direct.
Druk op de knop en je kan een whatsapp bericht sturen. Let op we zijn geen computer.